Tăriceanu: Comisia de la Veneţia emite în ultima perioadă mai degrabă păreri politice decât opinii strict juridice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a criticat, într-un interviu pentru Mediafax, unele poziţii ale Comisiei de la Veneţia, despre care spune că în ultima perioada emite mai degrabă păreru politice decât opinii juridice.

„Am spus imediat după ce a apărut raportul Comisiei de la Veneţia că eu consider că este util să analizăm recomandările făcute de Comisia de la Veneţia, dar subliniez, sunt recomandări. Comisia de la Veneţia nu are pretenţia că poate să dea verdicte şi, cu atât mai puţin, verdicte categorice, la care nu există comentarii. Şi putem să luăm, să analizăm aceste recomandări şi să le includem în cele trei legi de reformă, care asigură de fapt funcţionarea justiţiei“, a declarat liderul ALDE, în interviul pentru Mediafax. 

Călin Popescu Tăriceanu precizează că uneori Comisia de la Veneţia are păreri contrate chiar decât ale celor care ganrantează independenţa Justiţiei în România, fiind emise chiar păreri politice. 

„ Şi ca să înţelegeţi bine că toţi sunt supuşi greşelii, vă dau exemplul uneia dintre recomandările făcute de Comisia de la Veneţia, care cerea României să reconsidere înfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor nou-înfiinţară prin modificările care s-au adus la aceste legi. După ce a venit această recomandare a Comisiei de la Veneţia, cred că la o zi sau două, Consiliul Superior al Magistraturii dă un comunicat public în care salută înfiinţarea acestei secţii pe care o asigură benefică pentru asigurarea independenţei judecătorilor. Deci Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei justiţiei, spune că e bine că s-a făcut secţia. Comisia de la Veneţia spune că nu e bine. Comisia de la Veneţia spunea că nu e bine pentru că Parlamentul şi, implicit, coaliţia ar fi susţinut acest lucru, adică noi, majoritatea din Parlament, eram responsabilă cu această prevedere. Ei, uite că CSM spune că e bine.  De asta spun că aceste recomandări trebuie luate în seamă, dar ele trebuie analizate pentru că şi Comisia de la Veneţia în ultima perioadă emite mai degrabă păreri politice sau de oportunitate decât opinii strict juridice“, a mai afirmat Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite