Tăriceanu la Ateneul Român: Unele instituţii „îşi păstrează obiceiurile din trecut; înainte de 1990 visam la Europa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit, joi, la ceremonia care marchează preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România, despre aderarea ţării noastre la UE. Acesta a mai precizat şi că în România există unele instituţii ale căror metode sunt „trecute” şi „care îşi păstrează obiceiurile” comuniste.

Tăriceanu şi-a susţinut discursul în limba engleză şi a amintit că în timpul mandatului său de premier s-a realizat aderarea României le Uniunea Europeană, punctând mai apoi că visul fondatorilor UE a fost o Europă fără „aroganţă” şi fără „state de mâna a doua”.

„Înainte de 1990 obişnuiam să visez la Europa. Atât familia mea şi rudele mele m-au învăţat ce înseamnă Europa, civilizaţie şi cultură, iniţiativă şi mai presus libertate. După căderea comunismului, visul la Europa a devenit unul pe care îl puteam spune public. Românii au privind europenitatea lor ca o parte importantă a identităţii lor naţionale. Trebuie să mărturisesc că visul meu la Europa s-a transformat atunci când, ca premier, am contribuit la integrarea României în Uniunea Europeană, în 2007”, a precizat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a vorbit şi despre unele instituţii din România care „îşi păstrează obiceiurile” comuniste.

„Ca reminiscenţă a trecutului comunist, unele instituţii şi factori de decizie încă se agaţă de puterea de care s-au bucurat anterior. Sper că autorităţile ţării mele vor face mai multă lumină asupra acestui paradox. Sunt încrezător că vor clarifica, pentru public, care sunt instituţiile care au fost transformate indisputabil în spiritul european şi care instituţii se mai ţin încă de trecut, uneori sub o deghizare europeană. 

Astfel de clarificări ar trebui să le ofere destule motive partenerilor noştri europeni ce iau decizii atât la Bruxelles, cât şi în statele membre, să lase în urmă câteva dintre concepţiile greşite şi prejudecăţile legate de viaţa publică din România;

Le cer tuturor partidelor să ţină cont şi să fie atente la ce au spus fondatorii UE acum 7 decenii, să fim o reuniune a statelor care trebuie să fie o comunitate a guvernelor, societăţilor, bazate pe solidaritate, incredere şi respect reciproc", a completat Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite