Tăriceanu, atac la Augustin Lazăr: Acest Vasile Roaită al Opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la atacat sâmbătă pe procurorul general Augustin Lazăr, spunând despre aceste că este un „Vasile Roaită al Opoziţiei”.

„Cei tineri cunosc mai puţin povestea. După instaurarea regimului comunist ne-am pricopsit, printre mulţi alţii, cu o figură luminoasă de erou al luptei anticapitaliste: bravul Vasile Roaită, muncitorul care a tras sirena la Atelierele CFR Griviţa avertizând greviştii că vine poliţia regimului odios peste ei. Roaită a plătit cu viaţa devotamentul său, fiind împuşcat de bestiile de poliţişti. Firesc să vină onorurile: în câţiva ani, spitale, şcoli, străzi, localităţi, gospodării agricole, başca o staţiune de pe litoral, au fost botezate cu numele eroului, fără a mai vorbi de statui, tablouri ori poezii ce-i erau dedicate. Asta până pe la începutul anilor '60, atunci când comuniştii au descoperit în arhive nu doar că Roaită nu fusese erou al Griviţei, nu era grevist, nu trăsese nici o sirenă, ci era chiar infiltrat de Siguranţă printre muncitori ca să-i spioneze. Peste noapte, «martirul» a fost ras din manuale. Şcolile, spitalele, străzile, etc. au primit nume noi, iar staţiunea «Vasile Roaită» a devenit Eforie Sud.

Azi, vremurile s-au schimbat. Lupta de clasă s-a emancipat: unii primesc onoruri abia după ce se află că erau slugile sistemului odios”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Săptămâna trecută, liderul ALDE i-a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, prin care îi solicita să semneze decretul de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr. Tăriceanu a anunţa mai apoi că nu a primit niciun răspuns de la şeful statului.

Totodată, ALDE subliniază că refuzul de a-l revoca pe procurorul general este motivul pentru care partidul nu a trimis o delegaţie vineri la consulraţiile cu Iohannis. „Dacă doreşte ca mesajul şi demersul domniei sale să aibă credibilitate, dl Iohannis trebuie neapărat să îl revoce pe Augustin Lazăr, pentru că altfel dovedeşte că este complice la ceea ce a făcut procurorul Lazăr în Penitenciarul Aiud. Este regretabil că, la 30 de ani de la căderea comunismului, avem astfel de personaje în posturi cheie în justiţie.În continuare ne întrebăm dacă preşedintele Klaus Iohannis îi este doar recunoscător lui Augustin Lazăr pentru dosarele închise sau e doar şantajat cu dosarul soţiei sale”, a declarat vineri Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite