Tăriceanu: Se apropie raportul MCV. Să vedeţi că trăznăi sunt acolo. Nu vreau o Românie care primeşte observaţii ca şi când am fi copiii de la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Foto: Mediafax/ Andreea Alexandru.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Foto: Mediafax/ Andreea Alexandru.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că raportul MCV, pe care Comisia Europeană ar urma să îl facă public marţi va conţine „trăznăi”, şi a precizat că îşi doreşte o Românie care să aibă un rol activ, „nu un rol în care stă în defensivă” şi primeşte „observaţii de la unii şi de la alţii, ca şi când am fi copiii de la şcoală”.

„Se apropie raportul pe MCV! O să vedeţi ce trăznăi sunt acolo. Asta este supărarea mea. Mi-aş dori pentru ţara mea mai mult. Vreau pentru concetăţenii mei mai mult, vreau inclusiv nu numai să ne fie bine că ne creşte salariul, dar vreau să ne bucurăm de o imagine care să fie în concordanţă cu realităţile, vreau să văd o Românie care este capabilă să joace un rol activ, nu un rol în care stă în defensivă şi primim observaţii de la unii şi de la alţii, ca şi când am fi copiii de la şcoală", a declarat Tăriceanu la România TV.

Un draft al raportului MCV ce va fi făcut public marţi de Comisia Europeană, consultat de G4Media.ro, arată că evaluarea Bulgariei va fi mult mai bună decât a României. Executivul comunitar va arăta că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări (referitoare la Sistemul Prevent al Agenţiei Naţionale de Integritate şi Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate) şi va adăuga alte recomandări extrem de dure.

Printre noile recomandări ale Comisiei Europene se numără: oprirea imediată a implementării legilor Justiţiei realizate de Comisia Iordache, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvernul Dăncilă; stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală modificate; asumarea de către Parlament şi Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei, un organism al Consiliului Europei) privitoarea la legislaţia din Justiţie.

De asemenea, potrivit draftului, CE va cere şi relansarea procesului de numire a şefului DNA, cu promovarea procurorilor cu experienţă în lupta anticorupţie.

Executivul comunitar va mai recomanda ca avizul CSM în procedura de revocare şi numire procurorilor şefi să fie obligatoriu, şi nu consultativ, cum este în acest moment.

În plus, raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în justiţie (MCV) va stipula clar că România nu va scăpa de acest mecanism.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite