Tăriceanu: În cazul unui refuz al preşedintelui de revocare a lui Kovesi, Guvernul ar trebui să sesizeze CCR. Kovesi a călcat grav peste Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calin Popescu Tariceanu  FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
Calin Popescu Tariceanu  FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi seară, la Antena 3, că, dacă preşedintele Klaus Iohannis va refuza cererea ministrului Justiţiei de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa KovesI, decizia va ajunge la Curtea Constituţional, care ar trebui sesizată de către Guvern, iar premierul „trebuie să îşi asume rolul“.

„Cred că va ajunge la CCR (eventualul refuz al preşedintelui de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi – n.r.), dar, dacă analizăm lucrurile cum sunt, conflictul poate să fie între Executiv şi preşedinte, deoarece raportul este făcut de ministrul Justiţiei, în raport cu preşedintele. Sigur, Constituţia dă dreptul şi preşedinţilor celor două Camere, dar lucrurile sunt foarte clare şi vom vedea că logic ar fi ca ministrul Justiţiei şi premierul să fie cei care se sesizează în acest caz. Nu este justificată sesizarea Curţii în această situaţie, e doar o acţiune suplimentară. CCR a decis în mod lipsit de echivoc că preşedintele nu are un rol esenţial privind numirea şi revocarea şi decizia e limpede“, a declarat Tăriceanu.

Întrebat dacă PSD-ALDE vor face demersuri pentru suspendarea lui Klaus Iohannis, în cazul în care acesta va refuza solicitarea de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Tăriceanu a spus că nu s-a discutat despre aşa ceva, dar că preşedintele va trebui să ţină cont de rolul lui cel mai important, de a veghea la respectarea Constituţiei, iar Kovesi „a călcat grav peste Constituţie“.

În luna februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis revocarea şefei DNA. Acesta a arătat că într-un singur an au fost înregisrate trei conflicte juridice de natură constituţională în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consituţional, iar „CCR a sancţionat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului şef al DNA“. 

Preşedintele Klaus Iohannis declara că va anunţa decizia după Paşte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite