„Tancurile ruseşti“ şi schimbarea la faţă a PDM

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ex-premierul Pavel Filip, sub conducerea căruia guvernul a pus pe spatele cetăţenilor miliardul de dolari furat, în 2014, din sistemul bancar al ţării, este noul lider al Partidului Democrat din Moldova.

Filip a fost ales sâmbătă, la congresul partidului, în această funcţie, urmând să-l înlocuiască pe Vlad Plahotniuc, care a părăsit subit ţara la 14 iunie, cu câteva ore înainte ca PDM să anunţe cedarea puterii. Ulterior, Plahotniuc a renunţat, pe Facebook, la şefia partidului şi la mandatul de deputat.

Nu s-au căit, ci s-au aplaudat şi au acuzat noua guvernare

Pavel Filip a fost singurul pretendent la funcţia de preşedinte al PDM. Nu s-a căit pentru faptul că, sub conducerea sa, guvernul a lipsit Moldova de finanţare externă nerambursabilă, UE sistând finanţarea Moldovei din cauza corupţiei endemice, a nereformării justiţiei şi a atacurilor la adresa democraţiei la care s-a dedat fosta guvernare. Nu s-a spus nimic la congres despre faptul că, în perioada aflării lui Filip la conducerea guvernului controlat, prin PDM, de Plahotniuc, autorităţile moldovene au trimis în puşcăriile lui Erdogan, în condiţii dubioase, 7 profesori turci, unii solicitanţi de azil în Republica Moldova.

S-a trecut şi peste implicarea lui Pavel Filip în ceea ce actuala guvernare numeşte ”lovitura de stat” din iunie 2019, când Filip, căruia îi expirase mandatul de premier, a semnat un decret de dizolvare a actualului Parlament şi a stabilit pentru 6 septembrie ziua alegerilor parlamentare anticipate. Tot ce şi-au reproşat democraţii a fost cum de s-a putut ca partidul cu cel mai mare număr de mandate de deputat (30 de mandate - cel mai bun scor obţinut vreodată de PDM) să ajungă în opoziţie?

image

Pavel Filip şi Vlad Plahotniuc asistă la aruncarea curcanilor peste gardul presedinţiei - 9 iunie 2019

Participanţii la congresul de sâmbătă al PDM, desfăşurat sub lozinca veche ”Fapte, nu vorbe!”, s-au aplaudat reciproc, s-au lăudat cum au fericit ei ”poporul moldovenesc” în ultimii ani şi au criticat actuala guvernare, numind-o ”hibridă, contrară firii, gândită şi realizată în laboratoare politice de import”.

Se înghesuie sub drapelul UE ca să-i asigure protecţie lui Plahotniuc?

Mai mult, a fost votată o ”declaraţie politică” în care PDM acuză guvernarea care l-a debarcat pe Vlad Plahotniuc de la putere de ”incompetenţă” şi că lucrează împotriva suveranităţii şi independenţei naţionale. Retoric, PDM insistă că este un partid care apără valorile europene şi apropierea Moldovei de UE şi se declară ”singura forţă politică de opoziţie capabilă să oprească atacul direct al guvernanţilor asupra suveranităţii naţionale şi a securităţii regionale”.

În legătură cu ”sperietoarea” geopolitică a democraţilor, luni, preşedintele Igor Dodon a spus că acest ”mesaj geopolitic” promovat la Congresul PDM ar fi în interesul lui Vlad Plahotniuc, care s-ar afla în SUA. ”Dacă Pavel Filip spune că s-a debarasat de Plahotniuc, mesajul geopolitic promovat la congres arată că acolo totul e capturat în continuare de Plahotniuc, pentru că mesajul geopolitic vine să-l ajute pe acesta să rămână în SUA… Chipurile, ei (democraţii - n.n.) au un mesaj anti-rusesc - hai să-l mai ţină oleacă. (...) Lăsaţi odată tancurile astea ruseşti! Avem relaţii bune cu toţi!”, a reacţionat Igor Dodon.

După congresul PDM, fostul premier Ion Sturza i-a sugerat lui Pavel Filip să se pregătească de procesul privind uzurparea puterii în stat: ”În loc să fugă cât mai departe de ochii lumii, să se îngroape în cenuşă, el (Pavel Filip - n.n.)... vrea ţara înapoi! S-a cocoţat în fruntea unui partid fantomă şi dă lecţii de moralitate”.

La rândul său, deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba, a menţionat că ”PD-ul suferă de miopie”: ”Deci, în PDM nu doar Plahotniuc e rupt de realitate şi străin valorilor democratice. (...) PDM a ratat ultima şansă de schimbare la faţă. Oamenilor corecţi din PDM le dau un sfat: Fugiţi de acolo! Plecaţi cât mai repede! Aceştia sunt incurabili! Pentru a merge înainte, trebuie să-ţi asumi greşelile din trecut. Asta purifică. Nu cu jumate de gură, nu voalat, ci sincer să-ţi ceri scuze de la cei care au avut de suferit”.

image

Pavel Filip şi Vlad Plahotniuc, doi vechi tovarăşi de drum

Cei care l-au slujit deschis pe Plahotniuc, păstraţi, dar trecuţi în spate

Din organele de conducere ale PDM au fost înlăturate doar rudele fostului lider şi unii exponenţi care s-au aflat alături de Plahotniuc în majoritatea apariţiilor sale publice. Toţi însă, rămân în continuare deputaţi PDM şi membri de partid.

În gestiunea Procuraturii Generale a Republicii Moldova se află un dosar penal pentru uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare în perioada 8-14 iunie 2019 - perioadă în care Moldova a avut două guverne şi doi prim-miniştri. Luni, 9 septembrie, presa elveţiană scria că Chişinăul a transmis autorităţilor din Elveţia o ”solicitare de asistenţă juridică reciprocă” în legătură cu o anchetă pe numele fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc. Împotriva lui, dar şi a altor apropiaţi ai acestuia, sunt iniţiate mai multe dosare şi în Federaţia Rusă, iar la sfârşitul lunii august 2019, autorităţile moldovene au anunţat că Plahotniuc ar fi cercetat şi într-un dosar penal preluat de la autorităţile din România, care vizează nişte tranzacţii dubioase din 2011.

Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite