László Tőkés şi Csaba Sógor cer în Parlamentul European susţinere pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes şi Csaba Sogor cer în Parlamentul European susţinere pentru  obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc FOTO Arhivă Adevărul
Laszlo Tokes şi Csaba Sogor cer în Parlamentul European susţinere pentru  obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc FOTO Arhivă Adevărul

Eurodeputaţii români de etnie maghiară László Tőkés şi Csaba Sógor au cerut, luni, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg susţinerea instituţiilor europene pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, în urma evenimentelor de la Târgu-Mureş, unde mii de persoane au manifestat pentru acest obiectiv, informează Agerpres.

În cadrul unei intervenţii în Parlamentul European (PE), eurodeputatul László Tőkés a vorbit despre manifestarea secuilor de la Târgu Mureş, afirmând că această populaţie a devenit în prezent minoritară pe „propriul teritoriu”.

„Astăzi (luni - n.r.) a avut loc o demonstraţie împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România. Această populaţie, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi cei care trăiesc în Crimeea”, a declarat László Tőkés în Parlamentul European. Totodată, europarlamentarul român de origine maghiară a făcut apel la PE, precum şi la celelalte instituţii europene, pentru a sprijini minoritatea secuiască în vederea obţinerii autonomiei.

De asemenea, şi eurodeputatul Csaba Sógor a vorbit în plenul european despre marşul secuilor din Târgu Mureş, menţionând că participanţii au cerut un statut de regiune autonomă specială pentru Ţinutul Secuiesc, cu respectarea integrităţii teritoriale a României.

„Practica internaţională arată că există diferite tipuri de autonomie care pot promova o coabitare paşnică între diferitele grupuri etnice. Mesajul cheie al demonstraţiei de azi este că există în continuare conflicte nerezolvate, iar comunitatea maghiară îşi exprimă nemulţumirea şi solicită guvernului român să înceapă un dialog. Sper că acest lucru va fi susţinut de comunitatea internaţională”, a declarat eurodeputatul român de origine maghiară, Csaba Sógor.

Luni, circa 4.000 de persoane au participat la o manifestaţie în Târgu Mureş privind comemorarea secuilor ucişi în 1854, solicitând totodată autonomia Ţinutului Secuiesc. Organizatorul acestei manifestări şi liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNC), Izsak Balazs, a cerut ulterior participanţilor la comemorare să se îndrepte către Prefectură pentru a depune o petiţie, acţiune care nu avea autorizaţie din partea autorităţilor din Mureş.

Pe drum au fost înregistrate câteva incidente după ce manifestanţii au început să arunce cu petarde către forţele de ordine şi să se îmbrâncească. Jandarmii au reuşit să calmeze spiritele şi să îi repună pe participanţi pe trotuare. Marşul s-a terminat după aproximativ două ore, fără incidente majore.

În cadrul petiţiei pe care participanţii au depus-o la Prefectură se menţionează că acestia solicită autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, subliniind totodată că România nu îşi respectă angajamentele din Convenţia-Cadru Pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale.


Citeşte şi:

Secuii cer autonomie pentru Ţinutul Secuiesc. Peste 4.000 de persoane au participat la un marş la Târgu-Mureş cu petarde, lozinci şi îmbrânceli

Aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni după-amiază, la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu-Mureş, cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Mitingul a degenerat, iar participanţii au aruncat cu petarde şi au scandat lozinci pro-autonomie. Unii dintre manifesatanţi s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Mii de oameni au manifestat la Budapesta pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Mii de persoane au manifestat în cursul zilei de luni, la Piaţa Eroilor din Budapesta, în favoarea Ţinutului Secuiesc, organizatorii solicitând Guvernului României să demareze negocieri în acest sens, informează MTI, potrivit Mediafax.

Marşul secuilor nu va avea loc! Magistraţii au respins cererea pentru organizarea lui la Tîrgu-Mureş

Tribunalul Mureş a respins cererea de organizare a marşului secuiesc la Tîrgu-Mureş, cerere formulată de Asociaţia Siculitas, care nu a fost de acord cu decizia Primăriei de a refuza acest eveniment.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite