Surse. Cine va fi noul ministru al Justiţiei. E singurul liberal care a votat legea recursului compensatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Ioan Cupşa este favorit pentru a prelua portofoliul Justiţiei în Guvernul Orban, susţin surse politice pentru Adevărul. Cupşa, de profesie avocat, dar şi inginer, s-a luptat cu PSD în Comisia Iordache, unde au fost mutilate Legile Justiţiei. Totuşi, Cupsa a fost singurul liberal care a votat în favoarea legii recursului compensatoriu, care a scos din puşcării 20.000 de infractori.  Din greşeală, se apără liberalul.

Ioan Cupşa e deputat PNL de Bihor din 2012. La bază e inginer: a absolvit Facultatea de Mecanică a Politehnicii din Cluj în 1990.  Ulterior, între 1991 şi 1997 a urmat cursurile Facultătii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai. În acelaşi an a devenit avocat în Baroul Bihor. E membru PNL din 1990. Din 2008 până în 2012 a fost consilier local în Oradea. Din 2012 e parlamentar PNL, ajuns în legislativ pe listele USL.

În ultimii trei ani, a făcut parte din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, dar şi din Comisia Iordache, forul care a măcelarit Legile Justiţiei şi a modificat Codurile penale.  În Comisia Iordache a fost unul dintre cei mai activi parlamentari liberali: s-a contrat frecvent cu juriştii PSD Eugen Nicolicea, Florin Iordache şi Şerban Nicolae, încercând să blocheze atacul PSD la Justiţie.

Totuşi, a fost singurul liberal care a votat în favoarea legii recursului compensatoriu (susţinută de PSD), care a eliberat din penitenciare înainte de termen aproximativ 20.000 de deţinuţi. Mulţi dintre ei s-au reîntors rapid după gratii după ce au comis noi violuri, crime şi tâlharii. Cupşa susţine că a încurcat butoanele la vot. “A fost o eroare din partea mea, bănuiesc că am apăsat eu gresit”, a explicat Cupşa, pentru ziarul Liberatea, votul pentru legea recursului compensatoriu. 

În cazul în care Ludovic Orban va fi respins în Parlament, preşedintele Klaus Iohannis îl va propune a două oară tot pe liderul PNL pentru formarea Guvernului, susţin surse politice pentru Adevărul. Astfel, PSD şi ProRomania, partidele care se opun PNL, fie vor vota învestirea noului guvern, fie se va ajunge la alegeri anticipate. Pe de altă parte, Ludovic Orban crede că va trece din prima. PSD va trage de timp.

Europarlamentarul Rareş Bogdan, vehiculat pentru Ministerul de Interne sau pentru Ministerul Apărării, nu intră în Guvernul Orban şi îşi va continua activitatea la Bruxelles, susţin surse politice pentru Adevărul. Raluca Turcan ar prefera şefia Camerei Deputaţilor în detrimentul Ministerului Educaţiei. Adevărul vă prezintă în exclusivitate 11 nume pregătite de PNL pentru viitorul Guvern. Preşedintele Klaus Iohannis va avea ultimul cuvânt.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite