Surse: A început lupta pentru putere în PSD. Viorica Dăncilă le-a transmis liderilor PSD că demisionează din fruntea Guvernului dacă pierde şefia partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aseară, într-o întâlnire la Vila Lac, premierul Viorica Dăncilă le-a transmis liderilor PSD că va demisiona din fruntea Guvernului în cazul în care nu va câştiga şefia partidului la Congresul de sâmbătă, susţin pentru Adevărul surse participante la discuţie. Demisia Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria ar echivala cu pierderea puterii pentru PSD, un scenariu sumbru în partid. Practic, guvernarea o transformă pe Dăncilă în favorită la congres.

„Dăncilă a spus foarte clar că va candida cu mandatul pe masă. Câştigă, mergem mai departe. Pierde, demisionează, pentru că nu putem avea din nou un şef la Guvern, iar alt şef la partid, aluzie la Liviu Dragnea. Acesta este mesajul pentru toţi delegaţii care vor vota la Congres. Discursul său e foarte hotărât în ultima perioadă“, susţin surse politice pentru „Adevărul“. 

La întâlnirea de la Vila Lac, organizată în comun cu partenerii de la ALDE, au participat liderii senatorilor şi deputaţilor PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor. 

Săptămâna trecută, în primul interviu după ce moţiunea de cenzură a picat în Parlament, premierul Viorica Dăncilă spunea, la Adevarul Live, că nu va demisiona din fruntea Guvernului în cazul în care nu va fi aleasă în funcţie de preşedinte al PSD la Congresul din 29 iunie. „Nu! Categoric, nu! Nu voi condiţiona cele două lucruri, dar pornesc de la premisa că este bine ca preşedintele partidului să fie şi şeful Executivului. Noi am mai avut această experienţă în care preşedintele partidului nu a fost primul-ministru şi aţi văzut, suntem la al treilea guvern“, a spus Dăncilă, cu trimitere la Liviu Dragnea. 

Cine se bate pe funcţii

Principalii candidaţi la şefia PSD sunt: premierul Viorica Dăncilă, deputatul Liviu Pleşoianu, senatorul Şerban Nicolae şi ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu. Dăncilă are de partea sa guvernarea, în timp ce rivalii săi, cu excepţia lui Pleşoianu, au vechime în partid şi o relaţie foarte bună cu liderii din teritoriu. Pentru funcţia de preşedinte executiv, lupta se va da între vicepremierul Daniel Suciu şi ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici. Ambii se laudă că sunt susţinuţi de Viorica Dăncilă.

Şi pentru funcţia de secretar general e înghesuială, Mihai Fifor plecând ca favorit. „În aceste momente deloc uşoare pentru partid, vreau să mă implic mai mult, să muncesc mai mult şi să fiu alături de colegii mei. Cred că pot face cel mai bine toate aceste lucruri din funcţia de secretar general, parte dintr-o echipa pe care votul colegilor o va decide“, a scris Fifor pe pagina sa de Facebook.

Întrebat, la Parlament, dacă are susţinerea premierului, Fifor a răspuns: „Sper că da“. Potrivit unor surse politice, Fifor s-a asigurat că are sprijinul Vioricăi Dăncilă înainte de a-şi depune candidatura. Iniţial, Marius Dunca, liderul PSD Braşov, era favorit pentru funcţia de secretar general al PSD, dar ar putea să se retragă din cursă, pentru că Dăncilă şi-a transferat preferinţele către Fifor. În cazul în care va fi ales secretar general, Fifor va demisiona din funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, un rol mai degrabă decorativ. Întrebat dacă îşi menţine candidatura şi pentru alegerile prezidenţiale, Mihai Fifor a răspuns: „Da, n-am vorbit numai de dragul de a vorbi“.

Fostul secretar general al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat că va candida din nou la această funcţie după ce a fost demis de Comitetul Executiv al partidului imediat după încarcerarea lui Dragnea. Codrin Ştefănescu a fost unul dintre locotenenţii fostului lider PSD. „Pe mine m-a şocat faptul că unii dintre colegii mei au uitat de Liviu Dragnea fix în ziua în care a primit condamnarea, s-au delimitat de un om care a avut un rol important în viaţa lor“, a spus Ştefănescu la RFI.

Lista de candidaţi:


Preşedinte: Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, Liviu Pleşoianu, Ilie Rotaru, Cătălin Stoichiţă.

Preşedinte executiv: Daniel Suciu, Eugen Teodorovici, Daniel Florea, Sorin Bota.

Secretar general: Marius Dunca, Gabriel Petrea, Felix Stroe, Codrin Ştefănescu, Mihai Fifor, Rodica Nassar.

De remarcat că tabără rivală Vioricăi Dăncilă, strânsă în jurul lui Paul Stănescu- Marcel Ciolacu - Gabriela Firea, nu are niciun candidat la Congres, pentru nicio funcţie. Candidaturile vor fi validate vineri de CEX-ul PSD. Sâmbătă-dimineaţă e programat Congresul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite