Surse. USR a decis în miez de noapte: nu intră la guvernare. Ce condiţii pune pentru a vota guvernul Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii USR au decis, într-o şedinţă care s-a terminat aproape de miezul nopţii, că nu vor intra la guvernare alături de PNL, aşa cum a cerut deputatul Stelian Ion, susţin surse păolitice pentru Adevarul. Decizia nu a mai fost supusă la vot. Dan Barna va merge azi la Cotroceni cu acelaşi mandat: alegeri anticipate. Ca variantă de rezervă, USR va vota Guvernul Orban numai dacă liberalii respectă patru condiţii.

USR ar vrea ca viitorul Executiv să fie doar unul de tranziţie spre alegeri anticipate. Liberalii au refuzat planul USR, iar Dan Barna a venit cu patru cerinţe clare: 1. adoptarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi. 2. Votarea Iniţiativei „Fără penali în funcţii publice“. 3. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european, după eşecul Rovana Plumb. 4. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu, care a eliberat din închisori peste 20 000 de infractori dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă. „Toate aceste lucruri se pot întâmpla într-o zi de muncă la Parlament“, a scris Dan Barna pe Facebook. Ludovic Orban este de acord cu toate propunerile USR, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Nu toţi lierii USR sunt de acord cu planul lui Dan Barna. Deputatul USR Stelian Ion a trimis o scrisoare către partid în care cere intrarea la guvernare alături de PNL. Stelian Ion propune ca USR să solicite două ministere: Justiţie şi Mediu. „Rămânând cuminţi pe margine, în următoarele zile se va vorbi doar despre PNL, Iohannis, iar noi vom fi consideraţi ca ăia guralivi şi laşi”, susţine Stelian Ion, în scrisoarea obţinută de Adevarul. „Trebuie să intrăm la rupere”, continuă deputatul USR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite