Surse. UDMR nu are nicio preferință între Cîțu și Orban, argumentând: PNL trebuie să dea premierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor - FOTO Eduard Enea
Kelemen Hunor - FOTO Eduard Enea

UDMR este dispusă să-l susțină fie pe Ludovic Orban, fie pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru, declară surse politice pentru News.ro. Formațiunea maghiară consideră că PNL, partidul cu cele mai multe mandate în viitoarea coaliție de guvernare, are dreptul să propună premierul.

„Nu avem nicio preferință pentru funcția de premier, nu ne amestecăm în treburile interne ale PNL. Un lucru e clar: PNL trebuie să dea premierul, pentru că e cel mai mare partid din coaliție. În rest, e dreptul lor să aleagă pe cine vor pentru funcția de prim-ministru”, au declarat surse din conducerea UDMR pentru News.ro. 

Liderii maghiari încă nu au decis pe cine susțin pentru șefia Camerei Deputaților, disputată de PNL şi de USR PLUS.

Negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale au ajuns din nou la un blocaj la întrunirea de marţi a liderilor PNL, USR-PLUS şi UDMR, în condiţiile în care Orban susţine că trebuie să respecte mandatul dat de partid, acela de a solicita postul de premier şi pe cel de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru PNL. Orban a avansat propunerea ca el să fie premier, iar USR PLUS a cerut timp de gândire. Discuţiile oficiale ar urma să fie reluate joi, însă şi miercuri ar putea avea loc discuţii informale.

Varianta cu Ludovic Orban premier şi a doua opţiune pentru şefia celor două Camere pentru PNL a fost enunţată la şedinţa de marţi seară a conducerii liberale, destinată găsirii unor soluţii de deblocare a negocierilor cu USR-PLUS şi cu UDMR în vederea formării unei coaliţii de guvernare, au declarat surse liberale marţi seară, imediat după încheirea şedinţei liderilor PNL. Aceleaşi surse precizau că  că o astfel de formulă este condiţia pentru continuarea discuţiilor pe celelalte paliere. Deocamdată, propunerea liberalilor pentru postul de şef al Guvernului rămâne Florin Cîţu, neexistând o decizie de retragere a sa, au indicat sursele citate.

Ulterior, surse din PNL au declarat pentru News.ro că discuţiile au fost tensionate şi că ministrul Finanţelor Florin Cîţu i-a transmis liderului PNL Ludovic Orban că nu se retrage ”sub nicio formă” din cursa pentru funcţia de premier. Cîţu a fost susţinut în partid de Robert Sighiartău, Rareş Bogdan şi Raluca Turcan. Ludovic Orban le-a transmis colegilor de partid că vrea să obţină ori şefia Camerei Deputaţilor, ori funcţia de premier. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite