Surse: De ce tergiversează PNL lista candidaţilor pentru europarlamentare. Antonescu şi Blaga, „dinozaurii“ văzuţi ca două pietre de moară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga şi Crin Antonescu, pe vremea când conduceau PDL şi PNL. FOTO Mediafax
Vasile Blaga şi Crin Antonescu, pe vremea când conduceau PDL şi PNL. FOTO Mediafax

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunţat că până pe 15 februarie ar trebui definitivată lista pentru europarlamentare, dar surse politice susţin că decizia finală ar putea fi luată în martie, în condiţiile în care un mandat la Bruxelles e dorit de numeroşi „grei“ din formaţiune. Doi dintre aceştia sunt Crin Antonescu şi Vasile Blaga, politicieni văzuţi mai mult ca „frânari“ ai PNL decât persoane care să aducă procente în plus.

„Avem 49 de candidaţi. Candidaturile sunt în curs de evaluare. Ne-am propus ca până în 1-15 februarie să stabilim componenţa listei", a declarat Ludovic Orban, într-un interviu pentru Digi24.

15 februarie e un termen foarte optimist, susţin politice pentru „Adevărul“, cu toate că pe 28 ianuarie va fi un prim Birou Naţional în care se va discuta inclusiv despre tema europarlamentarelor. „În primul rând, se va discuta mult pe sondajul mare care e aproape gata, acolo unde se vede ce intenţie de vot au fiecare şi cum sunt percepuţi. Apoi, va urma şi votul politic, unde  fiecare îşi va măsura susţinerea în interiorul partidului. Sunt puţine locuri eligibile, adică 8-9, şi prea multe nume cunoscute. Probabil se va ajunge şi la certuri. Oricum, va dura destul până se va tranşa situaţia, în principal «locomotiva» pentru alegeri şi următoarele 3-4 persoane“, a declarat unul dintre liderii PNL pentru „Adevărul“. Primul termen gândit de liberali pentru listă era 15 noiembrie. Au trecut aproape două luni de la acesta.  

O problemă a partidului e reprezentată de înscrierea în cursa internă a lui Crin Antonescu, în condiţiile în care soţia acestuia, europarlamentarul Adina Vălean, nu mai avea şanse să prindă un loc eligibil. „Crin are electoratul lui, un electorat care s-a depărtat de ceea ce este PNL în prezent. Când vorbeşti de el, te gândeşti la USL. E un bun orator, dar nu se aliniază la mesajele noastre şi nici nu a fost activ în ultimii 4 ani. De când a pierdut în faţa lui Iohannis nu s-a mai implicat în viaţa partidului, dar acum vine şi vrea să prindă un salariu de 6.000-7.000 de euro pe lună“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru „Adevărul“, punctând faptul că ar trebui trimişi la Bruxelles politicienii muncitori, dar şi cu un CV pe măsură. Pe scurt, să cunoască temelor europene şi limbi de circulaţie internaţională.

  

O altă problemă e reprezentată de Vasile Blaga, fost copreşedite al PNL. „Blaga ştie să conducă o campanie, dar nu arată că ar vrea să muncească prea mult. În loc să ne uităm spre viitor, spre candidaţi cu profil european, noi ne întoarcem la Blaga şi Antonescu. Ei sunt mai mult «frânari», nu «locomotive». În plus, dacă reuşesc să prindă un mandat, nu ştim cât de mult se mai implică pentru viitoarele alegeri“, au mai precizat surse politice.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite