SURSE Tensiuni în PNL. Problema: amânarea acordării pensiilor speciale pentru aleşii locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ludovic Orban a anunţat public ideea amânării acordării pensiilor speciale pentru aleşii locali şi a planului privind reducerea aparatului bugetar. FOTO Mediafax
Premierul Ludovic Orban a anunţat public ideea amânării acordării pensiilor speciale pentru aleşii locali şi a planului privind reducerea aparatului bugetar. FOTO Mediafax

Anunţul lui Ludovic Orban că vrea amânarea acordării pensiilor speciale pentru aleşii locali încă un an şi faptul că noua guvernare ar intenţiona să reducă aparatul bugetar au dus la apariţia de tensiuni în interiorul PNL, nemulţumirile plecând de la liberalii din teritoriu, au precizat surse politice pentru „Adevărul”.

Ludovic Orban, premier al României şi preşedinte al PNL, i-a luat prin surprindere pe colegii din partid prin mai multe declaraţii făcute într-un interviu din weekend, printre care faptul că Guvernul ar urma să încerce să amâne cu încă un an acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali, dar şi faptul că ar urma să aibă loc restructurări în rândul aparatului bugetar. Concret, aleşii care s-ar confrunta cu o nouă amânare a pensiilor speciale sunt actuali sau foşti primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ.

Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că, la scurt timp, din teritoriu au început să fie date telefoane pentru a se interesa ce se întâmplă. „Primarii şi oamenii noştri din administraţia locală au început imediat să ne întrebe dacă iar sunt duşi cu zăhărelul, mai ales acum, în prag de alegeri. Anul trecut au avut aşteptări mari cu pensii şi salarii care să crească, dar au înţeles că nu putem din cauza pandemiei. Dar acum s-au plâns că ei nu o să poată urni lumea la vot, dacă de sus, de la Bucureşti, se anunţă că trebuie să ne pregătim de concedieri şi faptul că pot să spună adio pensiilor speciale”, au declarat surse din conducerea PNL.  

De altfel, anunţul lui Orban privind „eficientizarea” aparatului bugetar a fost clar. „Vom optimiza structurile instituţiilor publice, mai scăpăm de unii care nu-şi fac treaba. Oricum trebuie să facem simplificare, debirocratizare, digitalizare, oricum trebuie să facem un audit, o evaluare a instituţiilor publice şi, în mod evident, e posibil să fie redus numărul de angajaţi în sectorul public. Dar să stea liniştit orice angajat dintr-o instituţie publică care-şi face treaba, nu e în pericol. Sunt în pericol unii care au fost obişnuiţi să se facă că muncesc, nu cei care-şi fac treaba”, a afirmat Orban într-un interviu pentru Agerpres.

Problemele PNL

Surse politice din conducerea PNL susţin că imaginea liberalilor e din ce în ce mai şifonată, ultima mare problemă fiind scandalul din jurul inginerului Ovidiu Ianculescu, funcţionarul forţat să demisioneze de mai mulţi liberali din funcţia de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş. „Nu era suficient că ne-am confruntat cu problema pieţelor, a venit apoi tragedia de la Piatra Neamţ şi în cele din urmă s-a răspândit peste tot pe internet cazul de la Mureş. Dacă începe acum PSD să ţipe că tăiem ca Boc, o să ne trezim cu rezultat mult mai prost ca la locale”, a precizat unul dintre vicepreşedinţii PNL.

De altfel, Ludovic Orban a declarat într-un interviu duminică şi că PNL se aşteaptă la un rezultat între 32% şi 36%, ceea ce le-ar permite liberalilor să fie pe primul loc şi să dea viitorul prim-ministru. Surse din conducere au subliniat pentru „Adevărul” că în prezent liberalii ajung cu greu la 30%, iar o demobilizare la votul din 6 decembrie i-ar afecta considerabil. Din acest motiv, în fiecare zi, Ludovic Orban şi Klaus Iohannis încearcă să mobilizeze electoratul liberal prin invocarea pericolului PSD, în ciuda faptului că social-democraţii nu au mai venit cu nicio decizie care stârnească nemulţumirea generală.

Teama de o prezenţă mică la vot

„Cred că cel mai mare inamic al nostru în aceste alegeri va fi prezenţa la vot. Cu greu vom putea convinge lumea să iasă, după ce tot noi le-am spus că e bine să se protejeze şi să evite ieşirile. În ceea ce priveşte ultimele mesaje, să sperăm ca nu va fi timp să fie rostogolite de PSD, pentru că la sate doar cu ei ne batem. Va conta mult şi câte partide vor reuşi să intre în Parlament, pentru că am putea obţine procente suplimentare venite de la partide care au «furat» din voturile PSD, dar la redistribuire ajung spre noi”, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru „Adevărul”.

De altfel, potrivit sursei citate, mesajele transmise de Orban duminică seară ar avea drept scop şi încercarea de a mai elimina din subiectele de atac ale USR-PLUS, formaţiune care a acuzat în campanie că PNL continuă să ia decizii pentru clientela de partid, fie că este vorba de aleşii din teritoriu sau de oamenii pe care îi au în administraţia locală şi centrală. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite