Surse: Tensiuni între Dragnea şi Dăncilă. Premierul nu vrea să-l revoce pe Toader. PSD va vota demiterea ministrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-au răcit relaţiile între Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă
S-au răcit relaţiile între Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă se opune remanierii lui Tudorel Toader, susţin surse guvernamentale pentru Adevărul. Însă opoziţia premierului va fi curmată de CEX-ul PSD, care va vota mâine retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiţiei. Toader este blamat în partid că s-a opus ordonanţei de urgenţă care l-ar salva pe Dragnea de problemele penale. Trei nume sunt luate în calcul pentru Justiţie: Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae şi Robert Cazanciuc

Premierul Viorica Dăncilă îl susţine pe Tudorel Toader, în ciuda presiunilor venite dinspre Liviu Dragnea. Dăncilă i-a transmis în repetate rânduri liderului PSD că nu va adopta nicio ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale fără semnătura ministrului Justiţiei. Dăncilă şi Toader au avut mai multe discuţii şi au hotărât împreună să nu-şi asume ordonanţa de urgenţă cerută de partid, care l-ar scuti pe liderul PSD de emoţiile unei noi condamnări, susţin surse din Guvern pentru „Adevărul“. Decizia „binomului“ Dăncilă-Toader a venit pe fondul criticilor extrem de dure primite de la Bruxelles, fapt ce a stârnit şi mai mult nemulţumirea lui Dragnea. „Dăncilă şi Toader au înţeles că o asemenea ordonanţă i-ar compromite definitiv. Însă presiunea lui Dragnea este extrem de mare“, susţin sursele citate.

Dragnea asmute partidul pe Dăncilă
Liviu Dragnea n-a reuşit de unul singur să o convingă pe Dăncilă să adopte ordonanţa salvatoare, aşa că a mobilizat întreg partidul. CEX-ul PSD va supune mâine la vot remanierea ministrului Justiţiei, susţin sursele citate. CEX-ul este controlat în totalitate de Liviu Dragnea, deci rezultatul este cunoscut. Liderul PSD nu se va amesteca în discuţii, ci îl va executa pe Toader cu mâna supuşilor. „Codrin Ştefănescu sau Cătălin Rădulescu vor cere demiterea lui Toader, iar Dragnea se va abţine de la vot, tocmai ca să arate că partidul a luat decizia, nu el“, susţin sursele citate.

Deşi Dăncilă este de partea lui Tudorel Toader, premierul nu va putea trece peste votul partidului. N-ar fi pentru prima dată când premierul s-ar supune CEX-ului, deşi opţiunea sa personală este complet opusă. În toamna anului trecut, Dăncilă era de partea vicepremierului Paul Stănescu, cu care avea o relaţie foarte apropiată, însă conducerea PSD a votat mazilirea lui Stănescu, aflat în conflict cu Dragnea. 

Teoretic, Viorica Dăncilă ar putea să nu-l demită pe Toader, însă ar declanşa un război deschis cu Liviu Dragnea şi cu PSD. Pe de altă parte, dacă va accepta ordonanţa cerută de PSD, Dăncilă riscă să provoace mari tensiuni sociale. „Dacă dă ordonanţele cerute, oricum nu mai iese pe stradă. Nici la Videle nu mai e un loc sigur. Şi atunci nu le va da. Tot o lungeşte aşa“, a spus fostul premier Mihai Tudose la Adevărul Live.

Primele semne de revoltă

În ultimele zile, premierul Viorica Dăncilă dă semne că şi-ar putea câştiga independenţa politică. Dăncilă încearcă să iasă de sub tutela Ancăi Alexandrescu, cerberul trimis de Liviu Dragnea la Palatul Victoria pentru a sufoca, din faşă, orice gând de răzvrătire al premierului, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Tensiunile dintre Dăncilă şi garda sa impusă de Dragnea vin în contextul în care premierul refuză să adopte ordonanţa de urgenţă care l-ar salva pe liderul PSD de emoţiile unei noi condamnări.

Dragnea şi Dăncilă, probleme de comunicare

Liderul PSD Liviu Dragnea a recunoscut că nu mai discută atât de des cu premierul Viorica Dăncilă. „Acuma e mai stăpână pe Guvern, e firesc. În primele zile era, totuşi, o meserie nouă, o funcţie nouă, o poziţie nouă, nu mai fusese în vreun guvern până atunci, cu atât mai puţin prim-ministru. Discutam mai mult. În ultimele luni, şi eu am zis să vorbim mai puţin pentru că a început să se implice mai mult în activitatea Guvernului. De la 1 ianuarie nici nu mai este acelaşi timp la dispoziţie pentru a purta discuţii, sunt tot felul de întâlniri, deplasări şi acum e plecată, la Dubrovnik, am înţeles. Deci numai e acelaşi timp disponibil de discuţie, dar relaţia e bună“,  a afirmat Liviu Dragnea. Întrebat dacă PSD ia în calcul schimbarea premierului, liderul social-democraţilor a răspuns: „Nu văd de ce. Chiar nu văd de ce“. Răceala dintre Dragnea şi Dăncilă vine în contextul în care premierul refuză să-şi asume ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale, care l-ar salva pe Liviu Dragnea de închisoare.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite