Surse: Tăriceanu ar contesta OUG 114, dar se teme de Dragnea. Motivul: imunitatea parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Călin Popescu Tăriceanu a avut mai multe discuţii în contradictoriu cu Liviu Dragnea pe tema Ordonanţei de Urgenţă 114, care a impus băncilor taxa pe lăcomie, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Însă liderul  ALDE  nu a criticat public ordonanţa Guvernului Dăncilă de frică să nu rămână fără imunitate, susţin sursele citate. Tăriceanu este dependent de voturile PSD din Senat pentru a scăpa de începerea urmării penale în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 800.000 de euro mită pe vremea când era premier.

Dragnea şi Tăriceanu au căzut la înţelegere ca OUG 114 să nu fie abrogată printr-o altă ordonanţă de urgenţă, ci să fie modificată în Parlament. Orice OUG, imediat după publiarea în Monitorul Oficial, ajunge în dezbatere parlamentară, unde poate fi modificată, respinsă sau adoptată în forma gândită de Guvern. Potrivit unor surse parlamentrare, OUG 114 va trece tacit de Senat zilele viitoare, iar dezbatarea finală va avea loc la Camera Deputaţilor, forul condus de Liviu Dragnea, cel care nu-şi doreşte schimbări prea ample în ordonanţă. 

„Nu accept un sfat otrăvit“
Tensiunile dintre Dragnea şi Tăriceanu se răsfrâng şi la nivel local. Liderul ALDE Gorj, Ion Iordache, i-a cerut lui Liviu Dragnea, prezent duminică la Târgu Jiu, „să pună interesele gorjenilor înaintea intereselor de partid“. Mesajul l-a înfuriat însă pe liderul PSD.  „L-am ascultat pe domnul preşedinte de la ALDE şi îi răspund foarte ferm: PSD nu a pus şi nu va pune nicodată, cel puţin în actuala conducere, interesele de partid deasupra intereselor comunităţilor locale sau intereselor publice. Nu accept, indiferent de la cine vine, un sfat otrăvit, pentru că nu e cazul, când e vorba de PSD“, a răspus Liviu Dragnea.

Tăriceanu, captiv

În luna noiembrie, DNA a cerut ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu. De patru luni, Liviu Dragnea trage de timp, astfel încât nu există nici măcar un raport din partea Comisiei Juridice a Senatului, premergător votului în plen. Motivul amânării? Dragnea îl ţine captiv pe Tăriceanu. Liderul ALDE are nevoie de voturile senatorilor PSD ca să respingă solicitarea DNA de începere a urmării penale, iar Dragnea nu se grăbeşte de frică să nu piardă majoritatea parlamentară. Odată scăpat de problemele penale, liderul ALDE ar putea rupe coaliţia de guvernare, mai ales că se apropie alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, unde ALDE şi PSD vor merge separat.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite