Surse. Pe cine susţine coaliţia PSD-ALDE pentru funcţia de Avocat al Poporului. Ciorbea, schimbat zilele viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu nu-l mai susţine pe Victor Ciorbea
Călin Popescu Tăriceanu nu-l mai susţine pe Victor Ciorbea

Funcţia de Avocat al Poporului revine ALDE, potrivit unei înţelegeri dintre Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit unor surse politice, liderul ALDE o susţine pe Renate Weber pentru postul ocupat acum de Victor Ciorbea. Renate Weber a ratat un nou mandat de europarlamentar, după ce ALDE nu a reuşit să treacă pragul electoral. Opoziţia îl susţine pe Peter Eckstein Kovacs pentru funcţia de Avocat al Poporului.

Renate Weber pleacă favorită la votul din Parlament, în condiţiile în care coaliţia PSD-ALDE tocmai a trecut cu succes de o moţiune de cenzură. Opoziţia, chiar dacă a stabilit un candidat comun, are şanse mici să-l impună pe Eckstein Kovccs în funcţia de Avocat al Poporului. Mandatul lui Victor Ciorbea a expirat la începutul lunii mai, însă instituţia e condusă în continuare de fostul premier CDR. Noul Avocat al Poporului ar putea fi votat de Parlament până la mijlocul lunii iulie, în condiţiile în care PSD şi ALDE pregătesc o sesiune extraordinară pentru a modifica legea electorală, astfel încât să fie facilitat votul pentru românii din diaspora. 

Avocatul Poporului este numit în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului pe o durată de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată. Postul este unul cheie în arhitectura statului, deoarece Avocatul Poporului e singura instituţie care poate ataca la CCR o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern.  Avocatul Poporului primeşte o indemnizaţie lunară de aproape 15.000 lei.

Opoziţia s-a pus de acord să susţină un singur candidat  pentru funcţia de Avocat al Poporului: Peter Eckstein Kovacs, fost reprezentant al UDMR în Parlament. Peter Eckstein Kovacs a fost preşedinte al Comisiei juridice a Senatului, dar şi consilier al preşedintelui Traian Băsescu în perioada 2009-2011. De asemenea, Kovacs a criticat dur în ultimii doi ani UDMR pentru „cârdăşia“ cu PSD, acesta anunţând în 2018 că demisionează din rândul formaţiunii maghiare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite