Surse. Scandal uriaş între PSD şi ALDE. Tăriceanu vrea mai puţini bani pentru serviciile secrete şi ameninţă cu ruperea coaliţiei. Revine tema candidatului unic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu şi Viroica Dăncilă
Călin Popescu Tăriceanu şi Viroica Dăncilă

Călin Popescu Tăriceanu nu e de acord cu rectificarea bugetară propusă de Eugen Teodorovici Tăriceanu se opune ca Educaţia, Sănătatea şi Transporturile să aibă bugete tăiate şi cere, în schimb, ca Executivul  să aloce mai puţin bani pentru serviciile secrete, susţin surse politice pentru Adevărul. Liderul ALDE ameninţă cu ruperea coaliţiei de guvernare. De asemenea, Tăriceanu încă insistă să fie candidat unic PSD-ALE la prezidenţiale

Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis partenerilor din PSD că nu va accepta nici în ruptul capului diminuarea bugetelor de la Educaţie, Sănătate şi Transporturi, mai ales că vine campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, când Opoziţia va critica modul în care coaliţia de guvernare a împărţit  resursele bugetare. Răspunsul lui Eugen Teodorovici a fost: „Altfel nu se poate. Nu avem bani“. Liderul ALDE a cerut Guvernului să taie bani de la insituţiile de forţă, fără să se atingă de domeniile esenţiale: sănătate, educaţie, transporturi. Călin Popescu Tăriceanu şi-a construit discursul politic pe lupta împotriva statului paralel, deci diminuarea bugetelor serviciilor secrete ar fi o victorie personală în perspectiva campaniei electorale. În primă fază, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, s-a opus.

Liderii ALDE susţin însă că sunt pregătiţi să iasă de la guvernare în cazul în care Guvernul Dăncilă nu va modifica proiectul rectificării bugetare. O decizie finală va fi luată săptămâna viitoare, potrivit surselor citate. În ciuda faptului că PSD a desemnat-o ep Viorica Dăncilă candidat la alegerile prezidenţiale, Călin Popescu Tăriceanu încă insistă pentru  un candidat comun, în persoana sa, ofertă respinsă categoric de PSD.

Vicepreşedintele ALDE, deputatul Varujan Vosganian, a declarat, joi, că dacă rectificarea bugetară rămâne în această formă, ALDE va avea o discuţie cu PSD, pentru a vedea cum mai pot colabora la guvernare cele două partide.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis că prin rectificarea bugetară nu se vor tăia veniturile populaţiei, fiind luate în calcul mai multe măsuri, pentru care s-a dezbătut impactul fiecăreia.

Ministerul Transporturilor pierde cei mai mulţi bani la rectificarea bugetară, între 2.5 şi 3 miliarde de lei, din bugetul de 12.6 miliarde de lei. Motivul invocat de cei de la Finanţe este legat de faptul că Transporturile nu au realizat proiectele depuse.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite