Surse: Ce şanse sunt ca Guvernul Dăncilă să adopte o nouă Ordonanţă 13. Toate scenariile discutate în coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor surse politice, Călin Popescu Tăriceanu s-ar opune unei ordonanţe de urgenţă care să-i salveze de puşcărie pe mai mulţi lideri politici, în special pe Liviu Dragnea. Pe de altă parte, unul dintre liderii PSD susţine că Guvernul poate adopta o nouă OUG 13 fără ajutorul lui Tăriceanu, însă Dragnea riscă să piardă Puterea. Iată toate scenariile care circulă în coaliţia de guvernare cu câteva ore înainte de şedinţa de Guvern.

Sursele consultate de Adevărul indică mai multe scenarii legate de o nouă ordonanţă de urgenţă pe care Guvernul Dăncilă ar putea să o adopte în şedinţa de marţi cu scopul de a-l salva de puşcărie pe liderul PSD Liviu Dragnea, dar şi pe alţi politiceni şi oameni de afaceri. Informaţia a fost publicată în premieră vineri de site-ul G4media.com.

1. Tăriceanu se opune unei noi OUG 13. Surse din ALDE au declarat pentru Adevărul că preşedintele Senatului nu este de acord cu o ordonanţă de urgenţă  privind graţierea şi amnistia, care să-l scape de probleme penale pe Liviu Dragnea. Tot Tăriceanu a fost cel care s-a opus modificării Codurilor penale prin OUG, aşa cum şi-ar fi dorit Dragnea. O explicaţie ar fi situaţia juridică total diferită a celor doi lideri politici: în timp ce Tăriceanu este achitat în primă instanţă, Dragnea este condamnnat la trei ani şi jumătate cu executare. În al doilea rând, Tăriceanu intenţionează să candideze la alegerile prezidenţiale de anul viitor şi n-ar vrea să se expună unor noi proteste de stradă.

De ce este atât de important Tăriceanu? Liderul ALDE îl controlează pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toaader, cel care, potrivit procedurilor, ar trebuie să iniţieze proiectul ordonanţei de urgenţă. Tudorel Toader a anunţat azi că nu există un asemenea proiect la Ministerul Justiţiei, însă vorbele sale nu sunt o garanţie. De ce? Unul dintre juriştii PSD a declarat pentru Adevărul că proiectul ordonanţei de urgenţă poate fi iniţiat şi de Ministerul de Interne, condus de Carmen Dan, unul dintre miniştrii fideli lui Dragnea. Însă ar fi nevoie de avizul Ministerului Justiţiei, deci tot Tăriceanu ar avea ultimul cuvânt, via Tudorel Toader.

2. Răspunderea să fie asumată exclusiv de PSD. Aceleaşi surse din conducerea PSD susţin că Liviu Dragnea i-a propus lui Tăriceanu să se dezică de ordonanţa de urgenţă, dar să nu rupă coaliţia de guvernare. Scenariul ar fi următorul: Carmen Dan să iniţieze proiectul ordonanţei, iar în locul lui Tudorel Toader să semneze secretarul de stat Mariana Moţ, apropiată de vicepremierul Paul Stănescu, unul dintre oamenii de încredere ai lui Dragnea. Astfel, liderul ALDE n-ar fi implicat în scandalul ordonanţei şi ar rămâne în continuare la guvernare alături de PSD. 

3. PSD forţează adoptarea unui OUG chiar dacă Tăriceanu se opune. Ministerul de Interne iniţiază proiectul ordonanţei, Marian Moţ avizează, iar Liviu Dragnea scăpa astfel definitiv de problemele penale, însă, prin ieşirea ALDE de la guvernare, ar pierde puterea şi, foarte probabil, conducerea partidului. Fără Tăriceanu, PSD pierde majoritatea parlamentară, deci pierde guvernarea, căci, din toamnă, UDMR nu va mai vota alături de social-democraţi, susţin surse din formaţiunea maghiară pentru Adevărul. Potrivit unor surse din coaliţie, dacă ordonanţa va intra în vigoare, la pachet cu Dragnea ar mai scăpa Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă pe probleme de economie, şi Sevil Shhaideh, alt om de încredere al liderul PSD.

4. Guvernul nu adoptă OUG. În coaliţia de guvernare este luat în calcul şi acest scenariu, amintit şi de vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian. Potrivit surselor citate, premierul Viorica Dăncilă ar vrea mai degrabă să evite noi proteste de amploare în faţa Guvernului, însă nici nu-l poate refuza pe Liviu Dragnea. Astfel, ca să scape de grijile penale, liderul PSD ar trebui să aştepte intrarea în vigoare a noului Cod penal, în forma modificată de majoritatea PSD-ALDE în Parlament, o procedură ce poate depăşi finalul anului, deci l-ar ţine în corzi pe liderul PSD. Spre deosebire de o lege, ordonanţa de urgenţă intră în vigoare imediat. 

Într-un mesaj transmis Digi24, Liviu Dragnea neagă vehement faptul că Executivul va adopta o asemenea ordonanţă. ,,I-am întrebat pe doamna premier şi pe domnul ministru al Justiţiei dacă există vreo intenţie de adoptare a unui OUG de graţiere pentru şedinţa de Guvern de mâine. Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spaţiul public.", se arată în mesajul transmis de Liviu Dragnea.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite