Surse. Ruptură în PSD. Viorica Dăncilă s-a răzgândit: n-a mai anunţat tandemul preşedinte-premier. Cine râvnea la funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform planurilor iniţiale, Viorica Dăncilă ar fi trebuit să anunţe la Congres că va merge în tandem cu Eugen Teodorovici în campania pentru alegerile prezidenţiale: Dăncilă – preşedinte, Teodorovici – premier. Însă liderul PSD s-a răzgâdnit subit, chiar în ajunul Congresului, decizie ce a stârnit nemulţumirea ministrului de Finanţe, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

PSD urma să atace campania prezidenţială după modelul USR: tandem preşedinte – premier. Viorica Dăncilă (liderul partidului), desemnată candidat la prezidenţiale, iar Eugen Teodorovici (preşedintele executiv al PSD), să fie prima opţiune pentru Palatul Victoria, în cazul ipotetic în care Dăncilă ar ajunge la Cotroceni. „Viorica Dăncilă i-a cerut lui Eugen Teodorovici să accepte tandemul, nu invers. Totul era stabilit, iar anunţul trebuia făcut la Congres“, susţin surse social-democrate pentru „Adevărul“. Numai că liderul PSD s-a răzgândit fără nicio explicaţie, decizie care l-a luat prin surprindere pe Eugen Teodorovici, mai ales că ministrul de Finanţe este unul dintre apropiaţii premierului.

Sursele citate susţin că decizia premierului ar putea afecta campania electorală, în condiţiile în care Eugen Teodorovici, din postura de ministru de Finanţe, are o relaţie foarte apropiată cu liderii PSD din teritoriu, care bat mereu la uşa sa în căutare de finanţare pentru diverse proiecte locale. „A fost o greşeală tactică, să vorbeşti mai întâi de tandem în interiorul partidului, apoi să te faci că uiţi. Cei care au încredere în Eugen îşi pun acum semne de întrebare. Ne va costa politic“, a comentat unul dintre liderii PSD.

În urmă cu o lună, Viorica Dăncilă anunţa, la Vaslui, că PSD va merge în tandem la prezidenţiale, fără să spună exact pe cine va propune ca premier. „Am în vedere mai multe persoane, am în vedere o persoană care s-ar descurca foarte bine şi ar fi un bun premier“, spunea Dăncilă. Întrebată, atunci, dacă Eugen Teodorovoci este o variantă de premier, Viorica Dăncilă a răspuns: „Categoric, da!“. Între timp, relaţiile dintre Dăncilă şi Teodorovici s-au mai răcit.

Viorica Dăncilă a fost votată în unanimitate de Congres candidat al PSD pentru Cotroceni. Dăncilă l-a acuzat pe Klaus Iohannis că nu a făcut nimic timp de cinci ani, a pledat pentru un preşedinte care ”nu dă socoteală” în Europa şi le-a cerut colegilor să se mobilizeze ca România să aibă primul preşedinte femeie. Pemierul a exclus posibilitatea de a se retrage în favoarea lui Tăriceanu. La Congres a fost prezent şi soţul Vioricăi Dăncilă. 

.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite