Surse. Reîncepe Urzeala Tronurilor în PSD. Cine pe cine suspectează de trădare şi cum se refac alianţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea regretă că i-a oferit flori şi funcţii Gabrielei Firea
Liviu Dragnea regretă că i-a oferit flori şi funcţii Gabrielei Firea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, o suspectează pe Gabriela Firea că a trecut în tabăra premierului Mihai Tudose, după ce procurorii DNA l-au pus sub acuzare în dosarul Teldrum, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Şi preşedintele executiv al partidului, Nicolae Bădălău, se dezice uşor-uşor de liderul PSD. Tudose şi Firea n-au fost la DNA să-l susţină pe Dragnea, iar Bădălău a trecut pe acolo, dar s-a ferit de ochii lumii.

Dosarul Teldrum, în care Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare pentru un prejudiciu total de 27 de milioane de euro, a reaprins lupta pentru putere în PSD. Surse social-democrate au declarat pentru „Adevărul“ că premierul Mihai Tudose, aflat la cuţite cu Dragnea, dar care, aparent, mimează o relaţie de subordonare faţă de şeful său de partid, încearcă să tragă de partea sa mai mulţi lideri apropiaţi până deunăzi de Dragnea, printre care Gabriela Firea, Nicolae Bădălău, Marcel Ciolacu şi Lia Olguţa Vasilescu, pentru a-i grăbi sfârşitul politic actualului preşedinte PSD, tot mai sufocat de probleme penale. „E corectă lista dvs. cu nume, cu precizarea că Marcel Ciolacu e deja în tabăra lui Tudose, aşa cum mai sunt câţiva miniştri care vor schimba macazul cât de curând“, au declarat surse din PSD pentru „Adevărul“.

Potrivit surselor citate, Liviu Dragnea este convins că Gabriela Firea s-a aliat deja cu Tudose. „O bănuia de ceva vreme, dar acum s-au dat cărţile pe faţă cu postarea lui Piperea“, susţine unul dintre vicepreşedinţii PSD. Gheorghe Piperea este unul dintre apropiaţii Gabrielei Firea şi, totodată, a fost consilierul onorific al premierului Tudose, până luni seară, când a postat  pe Facebook că Dragnea ar trebuie să demisioneze din fruntea Camerei Deputaţilor ca urmare a problemelor penale. Piperea a demisionat din funcţia de consilier al premierului, însă postarea sa a rămas definitiv în partid. „Până acum, Piperea vorbea numai despre problemele economice. Cum s-a trezit el chiar acum să comenteze probleme de Justiţie. Credeţi că a făcut-o de capul lui?“, se întreabă, retoric, sursele citate. Răspunsul e de la sine înţeles.

În PSD se vorbeşte deja despre un nou tandem: Mihai Tudose - Gabriela Firea . Nici premierul, nici primarul general al Capitalei n-au fost luni dimineaţă la sediul DNA pentru a-l susţine pe Dragnea, absenţă care a alimentat şi mai muilt suspiciunile în PSD, mai ales că Liviu Dragnea ordonase ca miniştrii şi parlamentarii cu notorietate să fie convocaţi pe trotuarul din faţa DNA. Unul dintre vicepreşedinţii PSD a declarat pentru „Adevărul“ că Dragnea a fost marcat de faptul că în spirijinul său au venit doar Marian Neacşu, secretarul general al partidului, şi vechiul său prieten Paul Stănescu, iar Nicolae Bădălău s-a ferit pe cât posibil să fie văzut printre susţinători. Bădălău a rupt relaţia cu Dragnea după ce liderul PSD a refuzat să-l pună şef la Curtea de Conturi, preferându-l pe Mihai Busuioc, fost secretar general al Guvernului. Sursele citate susţin că Nicolae Bădălău este şi el de partea lui Tudose.

Tabăra lui Mihai Tudose plănuieşte să pună presiune constantă pe Dragnea până când demisionează de la şefia Camerei Deputaţilor, apoi să ceară organizarea unui Congres extraordinar în care să fie ales un nou preşedinte al partidului, sub pretextul că se apropie alegerile prezidenţiale, iar PSD nu poate defila cu un preşedinte hăituit de probleme penale. 

De altfel, au apărut deja primele voci în partid care îi cer lui Dragnea să facă pasul înapoi. Vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Fănuţ Costea, a afirmat la un post local de televiziune că liderul partidului, Liviu Dragnea, ar trebui să demisioneze de la conducerea Camerei Deputaţilor. Costea este unul dintre oamenii fideli lui Adrian Ţuţuianu, pe care Liviu Dragnea l-a mazilit din funcţia de ministru al Apărării, după ce a aflat că Ţuţuianu uneltea să-i ia locul în fruntea partidului.

Riposta lui Dragnea
Apropiaţii lui Dragnea - câţi au mai rămas - pregătesc şi ei o demonstraţie de forţă în favoarea liderului PSD. Potrivit unor surse politice, locotenenţii lui Dragnea – Codrin Ştefănescu sau Marian Neacşu - vor cere în Comitetul Executiv, programat vineri la  Băile Herculane, un vot de încredere pentru  Liviu Dragnea din partea partidului. Potrivit surselor citate, „se va invoca nevoia de unitate, în condiţiile în care statul paralel vrea să destructureze PSD“.

Dat în primire de colegii de partid
Foştii premieri PSD Victor Ponta şi Sorin Grindeanu, foştii miniştrii PSD Dan Şova şi Eugen Teodorovici şi fostul prefect PD de Teleorman (2001-2004) Teodor Niţulescu au fost audiaţi ca martori în cel mai recent dosar dechis pe numele liderului PSD, Liviu Dragnea. Detaliile apar în cele 141 de pagini ale ordonanţei de începere a urmării penale faţă de preşedintele Camerei Deputaţilor. „Am spus toţi adevărul - să minţi sub jurământ este o infracţiune şi nu văd cine îşi asumă acest lucru”, a recunoscut Ponta pe Facebook.

Te-ar putea interesa:

Tânără umilită de Poliţie după ce a sesizat la 112 un posibil furt. Motivul revoltător pentru care a fost amendată 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite