Surse. PSD trage de timp. Noul Guvern ar putea fi instalat abia după prezidenţiale. Paul Stănescu poate înclina balanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii PSD vor boicota şedinţa de plen cu scopul de a împinge învestirea Guvernului Orban abia după alegerile prezidenţiale, susţin surse politice pentru Adevărul. Scopul: PSD încearcă să arate că Opoziţia e incapabilă să strângă o nouă majoritate. În plus, Dăncilă, din postura de premier interimar, mai poate alimenta baronimea cu bani de la Ministerul Dezvoltării  exact în campania electorală.

Social-democraţii au gândit un plan elaborat pentru a şicana instalarea noului Executiv, susţin surse politice pentru Adevărul. Premierul desemnat Ludovic Orban va merge la mijlocul săptămânii viitoare în Parlament pentru a prezenta programul de guvernare şi lista de miniştri. Potrivit legii, Parlamentul trebuie să acorde apoi votul de încredere în maximum 15 zile. Înainte de votul final, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în Comisiile de specialitate, multe dintre ele conduse de senatori şi deputaţi PSD.

Calendarul audierilor şi al votului final va fi stabilit  de Birourile Permanente (BPR) ale celor două Camere -  conducerea reunită a Parlamentului. În total,  26 de aleşi:13 de la PSD, 12 de la Opoziţie şi un deputat al  minorităţilor naţionale – Dragoş Zisopol, reprezentantul comunităţii elene. 

În mod normal, Zisopol ar trebuie să voteze de partea noii Puteri, însă surse din PSD susţin că ar putea lipsi subit de la şedinţa în care se va hotărî calendarul. Astfel, PSD ar avea majoritate să impună paşii procedurali. În cazul în care Zisopol nu trădează, PSD şi Opoziţia unită ar ajunge la egalitate. PNL mizează pe presiunea publică şi politică pentru a impune audierea miniştrilor într-o singură zi şi imediat votul final, astfel încât Viorica Dăncilă să fie debarcată de la Palatul Victoria vinerea viitoare, exact la mijlocul campaniei electorale pentru Cotroceni. Aruncarea PSD în Opoziţie după 7 ani şi jumătate de guvernare ar fi o lovitură de imagine pentru Klaus Iohannis înainte de scrutin.

Printre cei 13 parlamentari PSD din BPR se numără şi Paul Stănescu, chestor al Senatului, aflat la cuţite cu Viorica Dăncilă. După moţiunea de cenzură, Stănescu s-a afişat alături de liderul PSD doar pentru a da impresia că partidul este unit înainte de alegerile prezidenţiale.

FOTO Mediafax

Imagine indisponibilă

De asemenea, Titus Corlăţean, vicepreşedinte PSD al Senatului, s-a supărat pe partid din cauză că nu i-a susţinut un proiect de lege care ar fi blocat ambiţiile UDMR de a revendica autonomia Ţinutului Secuiesc. 

Ce-şi doreşte PSD

În primă fază, social-democraţii vor să întindă audierea miniştrilor PNL pe mai multe zile, deşi vor fi doar 15 portofolii în noul Guvern. Apoi, PSD ar vrea ca votul final să fie programat exact în ultima zi permisă de Regulament. Asta ar însemna ca învestirea Guvernului Orban să fie programată pe 7 noiembrie, cu trei zile înainte de primul tur al prezidenţialelor. Potrivit surselor citate, liderii PSD se bazează pe faptul că Opoziţia nu va reuşi să strângă din nou o majoritate parlamentară (233 de voturi), astfel încât şedinţa de plen nu se va putea ţine din lipsă de cvorum. Apoi, Viorica Dăncilă va acuza Opoziţia că nu e în stare să instaleze un nou Guvern, deşi a trântit Executivul PSD. Pe final de campanie, eşecul PNL ar putea aduce puncte electorale pentru Dăncilă, speră strategii PSD.

PSD va boicota şedinţa de vot final, deci Opoziţia trebuie să strângă minimum 233 de voturi pentru cvorum – jumătate plus unu din numărul total de parlamentari. Ulterior, PNL are nevoie tot de 233 de voturi favorabile pentru instalarea Guvernului Orban. În cazul în care nu va fi cvorum de şedinţă, votul se amână. PSD mizează pe faptul că în perioada dintre cele două tururi de scrutin va bate vântul în Parlament, deci şansele ca România să aibă un nou Guvern înainte de turul doi sunt mici. Interimatul Vioricăi Dăncilă expiră exact după alegerile prezidenţiale, deci Parlamentul va trebui să voteze un nou Guvern. 

De ce ţine morţiş Viorica Dăncilă să rămână la Palatul Victoria? Ca premier interimar, poate adopta în continuare Hotărâri de Guvern, astfel încât să-i alimenteze pe primarii PSD cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Suportul financiar ar veni exact între cele două turui de scrutin, când miza va fi cu atât mai mare. Viorica Dăncilă e dependentă de mobilizarea liderilor PSD din teritoriu pentru a prinde finala cu Klaus Iohannis.

Fiecare zi în plus cu Guvernul Dăncilă e o zi pierdută, a spus şeful statului.

Pe cine se bazează Orban

Pe lângă voturile PNL, premierul desemnat va primi sprijinul ALDE, PMP şi UDMR, USR insistă cu alegerile anticipate, însă, în final, va fi de partea PNL, susţin surse liberale pentru Adevărul.  Totuşi, ar putea fi câţiva parlamentari USR care ar putea vota împotriva Guvernului Orban, tocmai pentru a forţa alegerile anticipate. Matematica arată că o alianţă de conjunctură între PSD şi USR ar trânti Guvernul Orban cu 241 de voturi, 8 peste limita majorităţii. Însă USR nu vrea să se asocieze cu PSD, dar nici să intre la guvernare alături de PNL. La fel ca la moţiunea de cenzură, Victor Ponta va fi din nou decisiv. În cazul în care ProRomânia va susţine Guvernul PNL, Orban va ajunge premier. Dacă nu, liberalii au nevoie de racolări la bucată din PSD.

Barna, început de probleme penale

Departamentul de Luptă Antifraudă din subordinea Guvernului face verificări în legătură cu trei proiecte pe fonduri europene în care a fost implicat Dan Barna, candidatul USR la prezidenţiale. Decizia DLAF vine după o investigaţie a jurnaliştilor de la Rise Project pe acest subiect. În replica, USR susţine că proiectele în care a fost implicat Dan Barna au mai fost verificate de organismele intermediare şi de autorităţile de management, „care nu au găsit niciun fel de nereguli financiare sau de oricare altă natură". "Orice verificare şi re-verificare a activităţii mele este binevenită. Am fost şi rămân deschis şi transparent, ca întotdeauna", spune Dan Barna.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite