Surse: PSD schimbă din temelii Guvernul Dăncilă. Ce miniştri se pregătesc să plece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea vor avea ultimul cuvânr în ceea ce priveşte demnitarii care vor părăsi Guvernul. FOTO Inquam Photos
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea vor avea ultimul cuvânr în ceea ce priveşte demnitarii care vor părăsi Guvernul. FOTO Inquam Photos

Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă decid, luni, ce miniştri părăsesc Guvernul, pe lista remaniabililor fiind mai bine de o treime dintre demnitarii Cabinetului, potrivit unor surse politice

Conducerea PSD se reuneşte, astăzi, într-o şedinţă de Comitet Executiv (CEx), structură care va decide cine va rămâne şi cine pleacă din Guvern, în urma evaluării făcute de premierul Viorica Dăncilă, dar şi de un comitet special creat în interiorul partidului. Potrivit unor surse politice, lista celor care ar urma să spună adio guvernării e destul de numeroasă, în condiţiile în care în jur de zece miniştri au fost, fie criticaţi des de propriii colegi, fie au fost incapabili să comunice public. În primul rând, Dragnea şi apropiaţii săi urmăresc să-l dea jos pe Paul Stănescu de la Ministerul Dezvoltării, după ce fostul şef al CJ Olt s-a poziţionat în tabăra „puciştilor“ din PSD şi au criticat conducerea. Pe lista remaniabililor se mai află ministrul Culturii, George Ivaşcu, persoană apropiată de Gabriela Firea, primarul general având mesaje foarte dure la adresa lui Liviu Dragnea în ultimele luni.

În prima linie a celor care ar urma să fie înlocuiţi este şi ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, politician considerat de fostul său coleg Adrian Ţuţuianu atât „ de prost încât nu poate asculta mai mult de cinci minute când vorbeşte cineva cu el“, dar care e susţinut de unul dintre apropiaţii lui Dragnea, Ionel Arsene (şef PSD Neamţ).  Unul dintre oamenii care ar putea pleca din Guvern este şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. În ultimul timp, ministrul Justiţiei a fost criticat de mai mulţi social-democraţi, inclusiv de Liviu Dragnea, liderul PSD dorind un om politic şi loial, nu pe cineva fără carnet de partid.

Tudorel Toader, la judecata lui Dragnea

Pe de altă parte, Tăriceanu a repetat sâmbătă că îl susţine şi respectă activitatea lui Toader. În schimb, liderul ALDE e nemulţumit de ministrul Transporturilor, Lucian Şova, persoană aflată şi pe lista remaniabililor din PSD, cu toate că e sprijinit de Dragoş Benea, preşedinte al organizaţiei PSD Bacău. „Mi-aş dori ca ministerul Transporturilor, care are o funcţie specială de dezvoltare pe infrastructură, să fie cât mai mult angajat pe proiecte mari. Sunt anumite obstacole pe care le constatăm, obstacole care sunt de ordin legislativ şi administrativ, care fac ca aceste mari proiecte de infrastructură să evolueze încet”, a spus Tăriceanu, referitor la Lucian Şova.

De asemenea, surse politice din partid susţin că ar putea fi înlocuiţi şi Ioana Bran (ministrul Tineretului şi Sportului), Bogdan  Trif (ministru al Turismului), Bogdan Cojocaru (ministrul Comunicaţiilor), Natalia Intotero (ministrul pentru Relaţia cu românii de pretutindeni) şi Mihai Fifor (ministrul Apărării). „Păcatul“ lui Fifor ar fi că a susţinut scrisoarea contestatarilor lui Dragnea din partid.  Nu în ultimul rând, din Guvern ar putea fi înlocuit şi vicepremierul Viorel Ştefan, cel care a candidat pentru şefia ASF, cu toate că Liviu Dragnea anunţase că susţine pentru funcţie alt coleg de partid, Leonard Badea. Niculae Bădălău ar urma să fie înlocuitorul lui Ştefan, susţin surse politice.

Iohannis: „Se face remaniere cu ţârâita“

Liviu Dragnea a mai scăpat de unii miniştri problematici în ultimele săptămâni. Primul care a părăsit corabia guvernării a fost Nicolae Burnete, ministru al Cercetării care a demisionat fără explicaţii. L-a succedat în funcţie Nicolae Hurduc, decan al Facultăţii de Inginerie Chimică şi protecţia Mediului. De asemenea, şi-au dat demisia din Guvern Valentin Popa (Educaţie) şi Victor Negrescu (Afaceri Europene), primul la presiunea UDMR, iar al doilea în urma unor neînţelegeri cu conducerea formaţiunii. Aceste schimbări l-au făcut pe şeful statului, Klaus Iohannis, să ironizeze PSD şi pe Liviu Dragnea.

„Parcă acum câteva săptămâni se făcea mare tam-tam cu remanierea guvernamentală. Văd că au lăsat-o mai moale şi acum se face o remaniere cu ţârâita, cred că ar fi o exprimare potrivită. Adică unul câte unul este convins să plece şi înlocuit cu cineva propus de partid“, declara Klaus Iohannis în ziua în care PSD îi nominalizase pe Ecaterina Andronescu la Educaţie şi pe George Ciamba la Afaceri Europene. De altfel, Iohannis sublinia că va analiza cu atenţie propunerea Ecaterinei Andronescu la Educaţie, însă la doar trei zile a semnat decretul de numire al acesteia.

ALDE nu vrea schimbări

ALDE, partidul care se află la guvernare alături de PSD, nu vrea să schimbe niciunul dintre cei patru miniştri: Teodor Meleşcanu (Externe), Graţiela Gavrielescu (vicepremier şi ministru al Mediului), Anton Anton (Energie) şi Viorel Ilie (Relaţia cu Parlamentul). Social-democraţii au încercat în discuţii in săptămânile trecute să-i convingă pe Tăriceanu şi colegii lui să cedeze portofoliul Energiei, în schimbul unui alt minister, însă cei din ALDE nici nu au vrut să discute oferta făcută de PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite