Surse: PSD ar putea vota moţiunea Opoziţiei împotriva lui Tudorel Toader ca să-l ajute pe Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii PSD ar putea vota miercuri moţiunea simplă depusă de Opoziţie împotriva ministrului Justiţiei, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Miza: Liviu Dragnea ar putea invoca faptul că Tudorel Toader a rămas fără sprijin politic în Parlament, motiv să-l dea afară din Guvern pe ministrul Justiţiei. Liderul PSD vrea să scape de Toader, însă Tăriceanu se opune. Moţiunea va fi votată miercuri în plen.

„Mesajul pe care vreau să-l transmit prin activităţile de la Ministerul Justiţiei e acela de revenire la normalitate în activitatea de înfăptuire a justiţiei. Revenirea la normalitate înseamnă să nu ai un cetăţean, indiferent ce funcţii are, care să-ţi fie trimis în judecată, să stea în puşcărie şi ulterior să fie achitat. Sigur că îi dă CEDO 2-3.000 de euro despăgubiri, dar vă rog pe dumneavoastră, autorii moţiunii, să îmi spuneţi dacă banii aceştia compensează suferinţa morală şi fizică pe care le-a îndurat omul acela. Revenirea la normalitate înseamnă să trecem de la o politică penală represivă la o politică penală preventivă, cu recuperarea prejudiciilor”, a explicat Tudorel Toader la începutul pledoariei prezentate în plenul Camerei Deputaţilor. 

Acesta a mai subliniat că atunci când s-a vorbit de evaluarea sa a fost citat greşit de către deputatul USR Stelian Ion, sugerând totodată că o evaluare trebuie făcută de o persoană cel puţin egală în grad profesional cu persoana evaluată. 

„Am observat că autorul moţiunii a încercat să facă o evaluare pe modelul pe care l-am făcut eu, în 20 de puncte, chiar dacă unele au tot fost repetate. A făcut referire de cel puţin trei ori la sistemul sovietic, din diferite perspective. Spune de nota 4. Nu au spus care a fost şi sistemul de referinţă. Repetând de trei ori sistemul sovietic, ar trebui să ştie că după acesta grila de notare este de la 1 la 5. Mai este un principiu care spune că cel care te evaluează trebuie să fie cel puţin egal în grad profesional cu tine şi eu ştiu că domnul deputat ştie conţinutul şi  proprietatatea afirmaţiilor făcute”, a mai spus Toader.

Parlamentarii PSD şi ALDE l-au apărat pe Tudorel Toader, acuzând opoziţia că nu este deranjată de abuzurile din sistemul judiciar şi invocând în repetate rânduri protocoalele secrete încheiate între SRI şi procurori. Mai mult, social-democratul Nicuşor Halici a explicat că justiţia nu este decât o temă falsă readusă pe agenda publică de cei care nu îşi doresc ca PSD şi ALDE să ducă la final programul de guvernare şi a făcut referire şi la infracţiunea de abuz în serviciu care îl vizează direct pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Justiţia este o temă falsă pentru ca PSD şi ALDE să nu poată îndeplini programul de guvernare. Este o temă demagogică pentru ca românii să nu poată trăi mai bine. Justiţia trebuie să judece cauzele, nu oamenii. Noi am ajuns să judecăm oamenii. Ce înseamnă abuzul în serviciu? Fapta celor care muncesc, că ei mai şi greşesc. Dacă munceşti, eşti corupt. Asta este normalitatea? Nu, nu este asta. În Uniunea Europeană nu mai are nimeni reglemenatt abuzul în serviciu. Doar Rusia mai are această infracţiune.”, a declarat Halici. 

„Unii spun să nu mai fie, alţii să rămână. Cel mai bine e să judece colegii şi să aleagă în consecinţă. Eu nu pot să întorc niciodată la spate mâna deputaţilor PSD“, a declarat Liviu Dragnea, fiind întrebat dacă le va spune celor din PSD să nu voteze moţiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite