Surse. Câte procente a pierdut PSD în sondaje după acuzaţiile lansate de Iohannis despre vânzarea Ardealului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu coabitează
Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu coabitează

Sondajele comandate de PSD arată că partidul a fost puternic afectat de acuzaţiile lansate de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit cărora Marcel Ciolacu s-a înţeles cu Viktor Orban să vândă Ardealul la unguri, susţin surse din conducerea social-democraţilor pentru Adevărul. Trei procente ar fi scăzut PSD în sondaje. De altfel, barometrul Europa FM confirmă căderea.

”În ultimii 20 de ani, PSD s-a consolidat pe trei piloni: partidul specialiştilor, partidul care apără interesele românilor şi partidul bunăstării. După epoca Dragnea, în care au fost promovaţi în funcţii doar oamenii săi de încredere, PSD şi-a pierdut această etichetă. Nu poţi să defilezi cu Dănuţ Andruşcă. Au mai rămas ceilalţi doi piloni. Klaus Iohannis a lovit exact în electoratul tradiţional al PSD, care se regăsea în mesajele naţionaliste. A fost un mesaj foarte bine ţintit, care ne-a adus o pierdere de cel puţin trei procente. Iohannis şi PNL nu au câştigat mare lucru, dar noi am pierdut, pentru că unii oameni chiar au crezut că PSD vinde Ardealul, deşi noi nu mai suntem la guvernare. A mai rămas doar  mesajul bunăstării, pe care PNL încearcă să-l distrugă ca fiind nesustenabil din punct de vedere economic. Totuşi, românii  au simţit creşterea pensiilor şi a salariilor”, a explicat unul dintre liderii PSD pentru Adevărul.

PNL este cotat cu 32,6% din opţiunile de vot pentru alegerile parlamentare, faţă de 33% luna trecută, potrivit sondajului realizat de IMAS la comanda Europa FM. PSD s-a întors la 23%, scorul din epoca Viorica Dăncilă, în ciuda mesajului reformist impus de Marcel Ciolacu. Surpriza e ProRomânia, care a crescut trei procente faţă de luna trecută. Partidul condus de Victor Ponta depăşeşte 11%. USR bifează o uşoară creştere, iar PLUS stagnează. Cele două partide sunt măsurate separat.

Întrebat, la Adevărul Live, dacă acuzaţiile preşedintelui Klaus Iohannis au fost comentate la Bruxelles, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a răspuns: ”Da. Declaraţia a fost preluată de presa internaţională pentru că nu corespunde cu valorile europene arătate de preşedinte. Reacţia cea mai vehementă a venit chiar din partea europarlamentarilor germani. Imaginea lui Klaus Iohannis era una diferită. Cred că acţiunile preşedintelui vor fi atent analizate în perioada următoare. Sper să invăţăm din ce s-a întâmplat şi să nu credem că luptele interne nu sunt auzite afară”.

La exact un an de la încarcerarea lui Liviu Dragnea, liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a încercat să rupă partidul de trecut prin respingerea unor proiecte care mutilau legislaţia penală. În mod ironic, cel care a condus şedinţa de plen a fost Florin Iordache, ministrul care a scos sute de mii de oameni în stradă prin celebra OUG 13 din 2017. Simbolic, Iordache a fost taxat de fosta sa colegă de partid, Ana Birchall.

Liviu Dragnea a permis guvernului maghiar investiţii de sute de milioane de euro în Transilvania doar în baza unui acord verbal, în ciuda regulilor europene, susţin surse diplomatice pentru Adevărul. Dragnea a primit sprijin politic în UE din partea lui Viktor Orban, în timp ce premierul Ungariei a obţinut voturile diasporei din Ardeal. România a căzut la mijloc între interese politice personale. Urmează un nou moment sensibil: 4 iunie – 100 de ani de la Trianon
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite