Surse. Negocieri între liberali şi social-democraţi pentru noul Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu şi Marcel Ciolacu FOTO: Inquam Photos
Sorin Grindeanu şi Marcel Ciolacu FOTO: Inquam Photos

Liderii PSD s-au prezentat, duminică dimineaţa,la Vila Lac pentru a negocia cu PNL o majoritate pentru susţinerea noului Guvern. Anterior, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, declarase că social-democraţii îi aşteaptă pe liberali la sediul PSD pentru discuţii.

UPDATE - Negocierile dintre cele două formaţiuni s-au încheiat. PSD şi PNL nu au ajuns la un acord, însă social-democraţii au impus anumite condiţii pentru a-l susţine pe Nicolae Ciucă, inclusiv cea prin care prim-ministrul desemnat să aibă un mandat limitat. 

***

Surse politice au declarat, pentru „Adevărul”, că liderii PSD s-au întâlnit cu Nicolae Ciucă, premierul desemnat, şi cu membri din conducerea PNL, duminică dimineaţa, la Vila Lac, pentru a discuta o majoritate parlamentară în vederea susţinerii noului Guvern.

Din partea liberalilor s-au prezentat Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Iulian Dumitrescu, Dan Vîlceanu şi Florin Cîţu. De partea cealaltă, social-democraţii prezenţi la formula de negocieri sunt Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu şi Paul Stănescu. 

În urmă cu câteva zile, joi, Marcel Ciolacu a transmis că social-democraţii se vor întâlni cu Nicolae Ciucă, premierul desemnat, însă întrevederea va avea loc la sediul PSD. „Am luat decizia să ne vedem cu premierul desemnat. E şi normal să ne vedem, e un moment destul de dificil prin care trece România. (...) Solicitarea este din partea primului ministru desemnat şi, cum cred că este corect, ne vedem la sediul Partidului Social Democrat”, a spus Ciolacu.

Potrivit surselor „Adevărul”, conducerea PNL nu are niciun mandat de negociere, în contextul în care partidul luase anterior decizia de a nu negocia cu PSD.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut o discuţie telefonică sâmbătă cu Nicolae Ciucă, premierul desemnat, unde a propus „un armistiţiu politic ca să depăşim situaţia pandemiei şi a problemelor din energie”, existând posibilitatea ca PSD să susţină Guvernul Ciucă până la 1 februarie 2022.

În urma convorbirii dintre premierul desemnat şi liderul PSD, Florin Cîţu, preşedintele PNL, a declarat, duminică dimineaţă, că este „un pas important înainte” faptul că PSD vorbeşte de un armistiţiu pentru susţinerea noului guvern până la 1 februarie.

„Dacă e vorba de armistiţiu, acum nu ştiu dacă până la 1 februarie sau până în martie, aprilie, mai, iunie, toamna viitoare, dar e nevoie de un moment în care toate partidele politice să spună 'ok, patru luni de zile nu se întâmplă nimic pentru că, uitaţi-vă, trebuie să trecem România prin această perioadă şi e nevoie de un guvern cu puteri depline'. Faptul că se vorbeşte de un armistiţiu e un pas înainte important. Dacă se ajunge... vom vedea, după aceea, dacă şi celălalt partid, USR, va fi de acord să trecem acest guvern cu majoritate largă. Mâine putem să-l trecem dacă toţi sunt de acord şi să încheiem această perioadă, să nu mai vorbim de politică", a afirmat Cîţu, duminică, la sediul central al PNL.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite