Surse: Primele tensiuni între Florin Cîţu şi echipa sa. Ce grei ai partidului sunt nemulţumiţi de atitudinea premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu, un premier care uneori uită că este înconjurat de lideri cu experienţă politică şi mai ales cu mai multe bătălii electorale la activ. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu, un premier care uneori uită că este înconjurat de lideri cu experienţă politică şi mai ales cu mai multe bătălii electorale la activ. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Dincolo de lupta vizibilă pentru putere din interiorul PNL, în ultimele zile au apărut şi primele tensiuni între Florin Cîţu şi echipa sa de susţinători, situaţie generată de atitudinea pe care o are Florin Cîţu faţă de colegii săi din conducerea partidului, dar şi faţă de primari.

Atragerea liderilor din teritoriu în echipa premierului, pas cu pas, este doar una dintre părţile vizibile ale campaniei interne ale echipei Cîţu. În spatele uşilor închise, liderii din echipa lui Florin Cîţu încep să tragă semnale de alarmă în ceea ce priveşte atitudinea şefului Guvernului faţă de colegii cu care lucrează la Bucureşti sau faţă de cei din ţară.

Surse politice din echipa PNL au precizat pentru „Adevărul” că primul greu liberal care i-a atras atenţia că nu procedează corect în momentul în care îi ignoră pe cei din echipa restrânsă a fost liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur. Preşedintele CJ Suceava, care are şanse mari să fie unul dintre cei patru prim-vicepreşedinţi ai PNL după Congres, i-a transmis premierului să se consulte cu liderii de la Bucureşti în deciziile pe care le ia şi în pregătirea strategiei pentru Congres, mai ales că acesta i-a ignorat în ultimele săptămâni.

Deşi mai puţin vizibil în ultimii ani, eurodeputatul Vasile Blaga încă mai este un lider care are un cuvânt de spus în partid. Simpatizant din umbră al lui Cîţu, premierul a reuşit să se comporte şi cu acesta într-un mod care l-a deranjat pe fostul copreşedinte al PNL. Lunea trecută, Vasile Blaga şi-a serbat ziua, la eveniment fiind invitaţi actuali şi foşti liberali, printre care inclusiv Adriean Videanu, prosper om de afaceri acum, dar rămas un apropiat al liberalilor, potrivit unor surse din conducerea PNL. La eveniment a fost invitat şi aşteptat şi Cîţu, care însă nu a trecut nici măcar pentru a-i saluta pe colegii săi, ceea ce a fost considerat ca un afront, au precizat surse liberale pentru „Adevărul”.

Comportamentul lui Cîţu şi atitudinea sa lipsită de multe ori de diplomaţie l-ar putea face să piardă susţinerea PNL Bihor, cea mai mare organizaţie ca număr de delegaţi, Ilie Bolojan fiind până de curând la un pas să susţină candidatura premierului. Însă replicile lui Cîţu referitoare la administraţia locală şi modul raportarea la primari ca la instrumente de aducere a voturilor a dus la îndepărtarea lui Bolojan. Surse apropiate negocierilor cu Bolojan au precizat că liderul PNL Bihor cel mai probabil le va cere delegaţilor, 198 la număr, să voteze potrivit propriei conştiinţe, fără a le indica un anumit candidat.

Problema funcţiei de preşedinte executiv

Influenţa tot mai mare în partid a Alinei Gorghiu este un alt subiect care îi deranjează pe liderii liberali care susţin echipa Cîţu. Discuţiile despre posibilitatea creării funcţiei de prim-vicepreşedinte şi şansa ca aceasta să fie ocupată de Alina Gorghiu îi deranjează pe PNL-iştii cu rezultate. „Prima dată când am vorbit de o asemenea funcţie, ne gândeam să promovăm acolo un om ca Emil Boc, care este simbol al liderului cu performanţe electorale, nu la persoane cu rezultate mediocre. Timişul nu este nici măcar în primele zece organizaţii ca număr de delegaţi. Tupeul de acum este similar cu cel al lui Teodor Atanasiu în 2017, când a avut una dintre cele mai slabe organizaţii la parlamentare, dar el voia să fie secretar general”, a declarat pentru „Adevărul” un membru al conducerii restrânse a PNL, care face parte şi din echipa Cîţu.

Critici la adresa premierului a avut şi eurodeputatul Mircea Hava, primar al municipiului Alba Iulia timp de şase mandate. Fără a-şi fi manifestat susţinerea pentru Orban sau Cîţu, Mircea Hava s-a declarat deranjat foarte tare de modul în care premierul se raportează la primari. Practic, viziunea lui Florin Cîţu s-a lovit cap în cap cu mesajele lansate periodic de membri ai echipei sale, cum ar fi Emil Boc, Rareş Bogdan, Robert Sighiartău şi Florin Roman.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite