Surse. Câţi primari a racolat PNL de la PSD şi viceversa. În 2014, PSD a decimat PNL printr-o OUG marca Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban se bat pe primari Foto: Andreea Alexandru / Mediafax
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban se bat pe primari Foto: Andreea Alexandru / Mediafax

Liberalii au transferat de la PSD aproape 100 de primari în ultima lună, susţin surse social-democrate pentru Adevărul. Pe de altă parte, şi PSD a racolat 40 de primari de la PNL şi de la alte partide, deci pierderea netă a social-democraţilor înainte de alegerile locale e de 60 de primari. Comparativ, în 2014, prin celebra OUG 55, moşită de Liviu Dragnea, PSD a transferat peste 400 de primari de la PNL.

97 de primari au plecat de la PSD la PNL înainte de alegerile locale, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul. De cealaltă parte, surse liberale susţin că PNL a transferat, în total, aproape 150 de edili social-democraţi, însă vreo 50 activau doar de formă sub sigla PSD, ca să nu-şi piardă mandatul: nu mai aveau legături cu partidul încă de anul trecut. Conform legii, un primar ales pe listele unui partid îşi pierde mandatul dacă trece la altă formaţiune politică.

Pe de altă parte, şi PSD a racolat 40 de primari de la PNL şi de alte partide în perioada de ”mercato”. ”Avem o pierdere netă de vreo 60 de primari, deci nu e o tragedie. Noi oricum avem cei mai mulţi primari din ţară şi vom rămâne cu cei mai mulţi primari. Suntem favoriţi la locale”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul. ”Suntem partidul primarilor: avem în jur de 1.700 de primari, peste jumătate din primarii din România”, a spus şi Marcel Ciolacu la Congresul PSD. Liberalii, care numără în prezent aproape 1.100 de primari, susţin că balanţa va fi echilibrată după alegerile locale. ”PNL şi PSD vor avea cam acelaşi număr de primari: în jur de 1.400. Noi ne dorim că câştigăm alegerile lolcale şi să devenim partidul cu cei mai mulţi primari din România. Va fi o luptă umăr la umăr”, susţin surse din conducerea PNL pentru Adevărul. PNL vine pe valul anti-PSD din ultima perioadă, în schimb social-democraţii sunt avantajaţi de sistemul de vot într-un singur tur de scrutin, care favorizează primarul în funcţie.

Primarul PSD care voia un preşedinte român a trecut la PNL 

Unul dintre cele mai scandaloase cazuri de traseism e la Timişoara. Primarul PSD din comuna Bethausen, Ioan Lihoni, a participat în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2019 la un miting electoral pro-Dăncilă. Oamenii aduşi de primar la mitingul respectiv spuneau că votează cu  Dăncilă pentru că „Iohannis nu e român, nu e din rasa noastră”.  „Vrem  un preşedinte român, de etnia noastră. Suntem singura ţară din lume care avem preşedinte de altă naţionalitate decât a noastră. El nu poate să cânte noi suntem români, că nu e român. Numele îl trădează. Şi neamul”, spunea în toamna lui 2019 fratele lui Ioan Lihoni, în timp ce primarul îi ţinea isonul spunând: „Sigur”. Acum, primarul Lihoni va candida din partea PNL.

Liderul PNL Ludovic Orban s-a arătat deranjat că presa prezintă doar cazurile în care PNL a făcut racolări. ”Chiar mă deranjează când văd că se arată cu degetul numai în direcţia PNL. Vă rog să urmăriţi candidaturile tuturor formaţiunilor politice şi veţi vedea că toate formaţiunile politice au luat candidaţi de la alte partide politice, iar nu numai PSD, ci şi alte formaţiuni politice au luat membri ai PNL cu sutele, candidând pe listele lor”, a spus Orban.

PSD a decimat PNL în urmă cu 6 ani
În 2014, în preajma alegerilor prezidenţiale, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care primari aleşi în 2012 pe listele unui partid puteau trece la alt partid în termen de 45 de zile fără să-şi piardă mandatul. Ordonanţa a fost gândită de Liviu Dragnea pentru a-i servi lui Ponta, candidatul PSD la prezidenţiale. Practic, PSD racola primari de la alte partide cu scopul de a strânge voturi pentru Victor Ponta. Din cei 540 de primari care au schimbat partidul în cele 45 de zile de „permisie“, nu mai puţin de 404 s-au înscris, peste noapte, în PSD, potrivit unui raport ExpertForum. La polul opus, cei mai mulţi primari au plecat de la PNL - 268, iar de la PDL - 195. Aşadar, noul PNL (format din vechile partide PNL şi PDL) a pierdut în 2014 peste 460 de primari. Cei mai mulţi primari transferaţi de PSD în 2014 au candidat la alegerile locale din 2016 din partea social-democraţilor, apoi au pus umărul al victoria istorică a PSD la alegerile parlamentare din urmă cu patru ani. 


 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite