Surse: Ce prevede ordonanţa de urgenţă care modifică legile Justiţiei. Pensionarea anticipată a magistraţilor a fost amânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prevederea care permite pensionarea anticipată a magistraţilor a fost amânată până în 2022, se arată în Ordonanţa de Urgenţă pentru Legile Justiţiei, care va fi adoptată luni dimineaţă de Guvern, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Aproape jumătate din judecători şi procurori îndeplineau condiţiile de pensionare anticipată şi, astfel, multe dintre instanţe şi Parchete ar fi rămas rămâne fără magistraţi.

În momentul de faţă, un procuror sau un judecător are nevoie de o vechime de 25 de ani pentru a ieşi la pensie. Legea 303/2004, privind statutul magistraţilor, modificată de PSD în Parlament, permite pensionarea după numai 20 de ani de activitate. Forumul Judecătorilor din România a estimat  că 2.000 de magistraţi ar putea părăsi imediat sistemul, iar alţi 2.000 s-ar putea pensiona în următorii cinci ani.

Legea modificată de PSD a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis, însă Guvernul o va modifica luni prin ordonanţă de urgenţă la presiunile Comisiei Europene. „Aplicarea imediată a dispoziţiilor din cuprinsul Legii nr. 303/2004 riscă să pună în pericol stabilitatea şi buna funcţionare a sistemului judiciar, prin blocarea activităţii instanţelor şi parchetelor. Preşedintele României subliniază că modificările aduse cadrului legal existent în materie judiciară reprezintă un regres pentru democraţia din România, pericol semnalat şi de partenerii noştri europeni, de Comisia Europeană şi de GRECO“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale

Guvernul se va reuni luni dimineaţă, de la ora 9.00, într-o şedinţă extraordinară, pentru a adopta o ordonanţa de urgenţă care să pună în acord Legile Justiţiei cu solicitările Comisiei de la Veneţia. OUG a fost anunţată de Tudorel Toader imediat după întâlnirea de la Bruxelles cu liderii europeni. După şedinţa de guvern de luni, Viorica Dăncilă va pleca într-o vizită în Orient.

România se află într-o situaţiei asemănătoare Poloniei, care a ajuns în atenţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, după ce a redus vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite