Surse: PNL tatonează o împăcare cu Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga şi Călin Popescu Tăriceanu vor să pedaleze din nou în aceeaşi direcţie Foto:Adevărul
Vasile Blaga şi Călin Popescu Tăriceanu vor să pedaleze din nou în aceeaşi direcţie Foto:Adevărul

Liberalii plănuiesc o apropiere treptată de ALDE, partidul condus de fostul lider liberal Călin Popescu  Tăriceanu. Obiectivul: formarea unei majorităţi după alegerile parlamentare de la sfârşitul anului

PNL pregăteşte deja strategia pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul anului. Potrivit unor surse politice, liberalii încearcă să încălzească relaţiile cu fostul lor preşedinte, Călin Popescu Tăriceanu, care a ales să meargă pe mâna lui Victor Ponta după ruperea USL. Dincolo de faptul că mai există încă afinităţi între unii liberali şi Călin Popescu Tăriceanu, strategia PNL este cât se poate de pragmatică. Sondajele comandate de liberali arată că ALDE, UDMR şi PMP sunt singurele partide care vor intra în Parlament alături de giganţii PSD şi PNL. Or, liberalii sunt conştienţi că, deşi acum sunt pe primul loc în preferinţele electoratului, nu vor putea forma singuri o majoritate parlamentară, în toamnă, după alegeri, aşa că au început să tatoneze de pe acum varianta alianţelor.

UDMR aşteaptă doar un semn dinspre PNL pentru a intra din nou la guvernare, însă cele 25 de voturi pe care le scot în mod tradiţional maghiarii nu vor fi suficiente pentru o majoritate stabilă. De aceea, liberalii vor avea de ales între ALDE şi PMP. Iar opţiunea este clară. „După ce că încă ne mai reproşează lumea că ne-am aliat cu oamenii lui Băsescu, asta ne-ar mai lipsi, să facem alianţă cu Băsescu însuşi. Exclus. Dacă lucrurile vor rămâne aşa cum arată sondajele acum, e clar că varianta normală ar fi o alianţă cu ALDE. Să ştiţi că mulţi colegi au păstrat o relaţie de amiciţie cu cei care au plecat cu Tăriceanu, deci ne-ar fi mai uşor să ne recuplăm. E treaba liderilor să negocieze“, a povestit pentru „Adevărul“ un parlamentar PNL.

Iar copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a dat un prim mesaj în acest sens: a exclus de pe lista posibililor aliaţi PSD şi PMP, lăsând o portiţă deschisă spre ALDE şi UDMR. „Vă răspund ferm, ca să nu mai existe alte interpretări, că PNL este incompatibil cu Traian Băsescu. Nu văd negocieri nici cu PSD“, a spus Alina Gorghiu, în urmă cu câteva zile, la şcoala de iarnă a tinerilor liberali. Surse din PNL spun că  în următoarea perioadă vor avea loc întâlniri între conducerea PNL şi Călin Popescu Tăriceanu, cu scopul primordial de a îngropa securea războiului. „Până să facem alianţă, trebuie să nu ne mai atacăm. De fapt, e vorba mai mult despre o dispută personală între Alina Gorghiu şi Tăriceanu, care cred că se va rezolva“, admite parlamentarul PNL. Alina Gorghiu a trimis deja primele bezele către Tăriceanu. Întrebată, spre finalul anului trecut, cine a fost cel mai bun preşedinte al PNL, Alina Gorghiu a răspuns franc: „Călin Popescu Tăriceanu“.

„Tăriceanu visează că revine Ponta“
Dacă în tabăra liberală pluteşte ideea că o joncţiune cu ALDE este doar o chestiune de timp, în micul partid condus de Tăriceanu iţele sunt mai încâlcite. La fel ca PNL, ALDE are o conducere bicefală: Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, fiecare cu oamenii lui. Aici apare bruiajul. Liberalii lui Tăriceanu insistă pentru o alianţă cu PNL, în timp ce echipa din fostul PC este încă strâns legată de Victor Ponta. Ba chiar mai mult, Daniel Constantin va fi numit vicepreşedinte al fundaţiei pe care Ponta o va lansa luna viitoare. Surse din ALDE au povestit pentru „Adevărul“ că Tăriceanu ar vrea şi el să meargă mai departe alături de Ponta, însă e conştient că în acest fel şi-ar semna sentinţa la Opoziţie. „ Tăriceanu visează că Ponta va reveni în fruntea PSD, însă toată lumea îi spune că Ponta nu mai are nicio şansă politică. Iar în condiţiile în care relaţiile cu Dragnea sunt îngheţate, singura şansă să ajungem la Putere după alegeri este o alianţă cu PNL. Până la urmă, asta ar fi şi alianţa naturală. Ei sunt liberali, noi tot liberali“, au povestit, pentru „Adevărul“, surse din ALDE.

Ce se va întâmpla cu grupul strâns în jurul lui Daniel Constantin? „Singura lor şansă politică este să-l urmeze pe Tăriceanu şi să-şi negocieze câteva locuri pe listă. Numai aşa ar putea ajunge în Parlamant. Trebuie să fie conştienţi că Ponta nu-i poate duce nicăieri“ , au mai adăugat sursele amintite.

ALDE a scăpat de liberalii-problemă
Mai mulţi foşti lideri ai PNL din era Crin Antonescu, care apoi l-au urmat pe Tăriceanu, au ieşit din viaţa politică şi nu se vor mai reîntâlni cu foştii colegi. Fostul vicepremier Daniel Chiţoiu a demisionat luni din funcţia de secretar general al ALDE. Mihai Stănişoară s-a retars din politică, acasă, la Mehedinţi, iar Radu Stroe a trecut la UNPR.„E mai bine fără ei. Chiţoiu şi Stănişoară au probleme penale, iar Stroe a rămas în istorie cu declaraţia de la accidentul din Apuseni“, a spus un lider PNL. Declaraţia lui Stroe a fost: „Îmi pare rău că tragedia s-a întâmplat  în timpul mandatului meu de ministru“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite