Surse: Daea i-a ameninţat pe angajaţii APIA că desfiinţează instituţia dacă mai protestează faţă de scăderea salariilor. Grevă de amploare miercurea viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Daea
Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a transmis directorilor APIA din teritoriu că va desfiinţa instituţia dacă angajaţii vor mai continua să protesteze faţă de tăierile salariale, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Ca să arate că nu glumeşte, Daea le-a transmis directorilor că banii europeni pentru fermieri vor fi atraşi printr-o altă instituţie: AFIR. Miercuri este aşteptat un protest de amploare al angajaţilor APIA.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, face în continuare presiuni ca angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) din întreaga ţară să renunţe la protest. Salariaţii APIA sunt nemulţumiţi de faptul că noua lege a salarizării, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, le va diminua salariile cu sume între 700 şi 2.800 de lei. Iar diminuarea lefurilor nici măcar nu se aplică unitar, pentru toţi  angajaţii, ci numai celor din teritoriu. Angajaţii APIA din Bucureşti vor rămîne cu salariile intacte. 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a cerut directorilor din ţară să-i potolească pe angajaţi, pe motiv că ar trebui să se mulţumească şi cu banii rămaşi  în urma tăierilor salariale. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Daea i-a ameninţat pe directori şi pe liderii de sindicat că va desfiinţa cu totul APIA dacă oamenii nu renunţă la protest, iar banii europeni pe care România îi atrage pentru fermieri vor fi distribuiţi printr-o altă instituţie din subordinea Ministerului Agriculturii: Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale ( AFIR).

Sursele citate suţin că unii directori, în principal cei sprijiniţi politic de PSD, încearcă să le pună pumnul în gură angajaţilor şi îi împiedică să protesteze în faţa instituţiilor. Pe de altă parte, liderii de sindicat pregătesc miercuri o amplă grevă în faţa Ministerului Agriculturii, la care vor lua parte sute de angajaţi APIA din toată ţara. 

Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Petre Daea, ministrul Agriculturii, a discutat în Guvern problema salariilor diferenţiate, numai că cea care s-a opus vehement unei majorări a fost Olguţa Vasilescu, pe motiv că „angajaţii APIA au, oricum, salarii mai mari ca restul bugetarilor“. „Problema e bugetul pe 2018. Olguţa nu mai ştie de unde să adune bani ca să acopere majorările salariale“, au declarat sursele citate pentru „Adevărul“.

Bucuria a ţinut doar doi ani
În 2015, Daniel Constantin, la acea vreme ministru al Agriculturii în Guvernul Ponta, a majorat consistent salariile din APIA, aducându-le la nivelul  angajaţilor din Ministerul Fondurilor Europene. „La acea vreme, s-a hotărât că toate instituţiile care lucrează cu fonduri europene să aibă salarii egale. Numai că şi atunci am fost dezavantajaţi. Chiar şi cu acea mărire, am ajuns la un nivel de 85% din salariile care se plătesc la Ministerul Fondurilor Europene“, a declarat Octavian Mateescu,  preşedintele Federaţiei Sindicatelor din APIA.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite