Surse: Parlamentul va lua act săptămâna viitoare de demisia Anei Maria Pătru. Noul şef AEP ar putea fi decis abia în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Pătru a fost reţinută pentru 24 de ore. FOTO David Muntean
Ana Maria Pătru a fost reţinută pentru 24 de ore. FOTO David Muntean

Conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului urmează să se reunească săptămâna viitoare pentru a lua act de demisia Anei Maria Pătru de la şefia Autorităţii Electorale Permanente, au declarat, pentru News.ro, surse parlamentare. Un nou şef al instituţiei nu ar urma să fie însă numit până la începutul viitorului mandat al Parlamentului.

Potrivit surselor citate, conducerea Parlamentului ar putea să se reunească cel mai devreme la începutul săptămânii viitoare, pentru o şedinţă a Birourilor Permanente reunite în care să se ia act de demisia Anei Maria Pătru.

După acest pas, însă, Parlamentul nu va lua o decizie cu privire la noul şef al instituţiei, lăsând numirea în sarcina viitorului Legislativ, care va începe să funcţioneze efectiv abia în februarie 2017. Motivul este legat de campania electorală şi de dificultatea de a convoca un plen, fiind nevoie şi de decizii la nivelul grupurilor parlamentare pentru a susţine candidaţii pentru funcţia de preşedinte al AEP.

Un alt motiv care duce la aceste întârzieri este că partidele aşteaptă să vadă configurarea viitoarei majorităţi parlamentare pentru a lua o decizie cu privire la persoana susţinută în funcţie.

Legea de organizare a AEP prevede că preşedintele este numit prin hotărâre adoptată în şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalităţile cu pregătire şi experienţă în domeniul juridic sau administrativ.

Ana Maria Pătru a demisionat, marţi seară, din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a anunţat avocatul acesteia, Cristian Ene, la ieşirea de la audierile de la DNA Ploieşti.

Ana Maria Pătru, urmărită penal pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, a fost reţinută, marţi seară, de către procurorii DNA Ploieşti, fiind acuzată că a pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale sume de bani reprezentând contravaloarea unui imobil în Bucureşti şi a unei maşini, în schimbul derulării unor contracte încheiate de societate cu AEP.

Marţi după-amiază, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că cercetările făcute de către DNA în cazul şefului AEP, Ana Maria Pătru, reprezintă o surpriză "foarte, foarte neplăcută", iar dacă se dispune urmărirea penală ea trebuie să plece din funcţie. ŞEful statului a adăugat că nu crede că ancheta va afecta alegerile sau mersul instituţiei.

Procurorii Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ana Maria Pătru, preşedinte AEP, la data faptelor vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii, pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de spălare a banilor.

Potrivit ordonanţei procurorilor, în perioada aprilie - iunie 2008, Ana Maria Pătru, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) - funcţie cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, suma de 210.000 de euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul Bucureşti. În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.

În cursul anului 2009, Ana Maria Pătru a ascuns provenienţa sumei de 210.000 de euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlată de către Ana Maria Pătru prin soţul său, notează procurorii DNA.

În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al AEP, Ana Maria Pătru a pretins şi primit de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover în sumă de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii,încheiate de societatea respectivă cu AEP.

De asemenea, şefa AEP a promis că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, ceea ce s-a şi întâmplat.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2011, în aceeaşi calitate de vicepreşedinte al AEP, Ana Maria Pătru a pretins şi primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia şefei AEP.

Pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al autovehiculului marca Land Rover cumpărat cu bani proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă, în acelaşi an, Pătru a achiziţionat şi înmatriculat acest bun pe numele unei alte persoane.

Ana Maria Pătru este preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente din anul 2012. În perioada 2005 - 2007, ea a fost director al filialei sud-vest Oltenia a AEP, iar din 2007 şi până în 2012 a fost vicepreşedinte al AEP. Anterior, între 2003 şi 2005, Pătru a fost consilier juridic la Direcţia de Finanţe Publice Vâlcea.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite