Surse: Ordonanţa de amnistie şi graţiere va fi adoptată exact înainte de Crăciun. Ce ministru va iniţia proiectul. Care e limita pedepselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea

Proiectul ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea este aproape finalizat şi va fi adoptat în ultima şedinţă de Guvern de dinaintea Crăciunului, susţin surse politice pentru Adevărul. Mai rămâne ca Liviu Dragnea să stabilească limita pedepselor. Iniţial, urmau să fie graţiate pedepsele mai mici de cinci ani, chiar şi pentru fapte de corupţie, însă Dragnea ar vrea să ridice limita la 8 ani, ca să scape şi Darius Vâlcov

Potrivit surselor citate, proiectul va fi iniţiat de ministrul de Interne Carmen Dan, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a refuzat să-şi asume amnistia şi graţierea, în ciuda insistenţelor lui Liviu Dragnea. De textul ordonanţei se va ocupa Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de oameni. Premierul Viorica Dăncilă a încercat să se opună, însă nu poate trece peste cuvântul lui Liviu Dragnea, mai ales că a rămas fără principalul său susţinător în Guvern - Paul Stănescu. Potrivit surselor Adevărul, din postura de vicepremier, Paul Stănescu a fost cel care a blocat ordonanţa de graţiere şi amnistie, purtând mai multe discuţii aprinse cu Liviu Dragnea. Până la urmă, Paul Stănescu a fost înlăturat din guvern.

Conform planului PSD, ordonanţa urmează să fie adoptată în şedinţa de guvern de dinaintea sărbătorilor (19 sau 20 decembrie), perioadă în care foarte mulţi bucureşteni pleacă în vacanţă, deci scade riscul unor proteste masive.

Dacă textul va fi adoptat, Liviu Dragnea scapă de puşcărie şi rămâne cu cazierul curat. Problema e Darius Vâlcov, sfetnicul său de încredere, condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanţă. Dacă ordonanţa ar prevede graţierea pedepselor  de până la 8 ani, vor scăpa de puşcărie mii de infractori foarte periculoşi. În acest moment, juriştii PSD – Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae - caută o soluţie ca să-l salveze de închisoare pe Vâlcov, susţin surse din conducerea PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite