Surse: Orban a transmis conducerii PNL că marţi ar putea începe procedura de eliminare a pensiilor speciale, dar şi cea de schimbare a Avocatului Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban. FOTo Facebook
Ludovic Orban. FOTo Facebook

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, le-a transmis colegilor săi că, în funcţie de negocierile din coaliţia de guvernare, marţi ar putea începe procedura de revocare a Avocatului Poporului, dar şi pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, susţin surse liberale pentru „Adevărul”.

Conducerea PNL pare să urgenteze aţât revocarea Avocatului Poporului, dar şi eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. 

„Dacă astăzi ne înţelegem în coaliţie, convocăm Birourile Permanente reunite mâine dimineaţă, pentru a putea demara modificarea Statatutului parlamentarilor, ca să eliminăm pensiile speciale”, le-a transmis Orban liberalilor, potrivit unor surse partiicpante la şedinţă. 

De asemenea, şeful PNL a vorbit şi de începerea procedurii de schimbare a Avocatului Poporului, adică a lui Renate Weber.

Avocatul Poporului, greu de demis

Situaţia nu e deloc uşoară pentru coaliţia de guvernare nici în cazul revocării Avocatului Poporului, adică a lui Renate Weber, fost europarlamentar ALDE. Votată în iunie 2019 pentru un mandat de cinci ani, Weber poate fi demisă doar pentru faptul că a încălcat Constituţia şi legile. În ciuda faptului că votul pare o formalitate, dat fiind că PNL, USR-PLUS şi UDMR au majoritate politică, hotărârea Parlamentului e supusă controlului de constituţionalitate al CCR. De asemenea, o problemă de moment este că în coaliţie nu a fost stabilit cine să fie succesorul lui Renate Weber sau cine să aibă principalul cuvânt în ceea ce priveşte noua propunere.  

Partidele din coaliţie trebuie să decidă şi cum vor modifica Legea privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Naţionale de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, pentru a nu merge doar pe varianta respingerii în Parlament a rapoartelor de activitate ale celor două instituţii. Respingerea rapoartelor echivalează cu demiterea conducerilor. „Nu rezolvăm nimic schimbând un şef cu altul”, a declarat unul dintre liderii PNL responsabili de problematica TVR şi a Radioului public. La TVR, preşedintele director-general e Doina Gradea din septembrie 2017, când a fost numită în funcţie cu sprijinul PSD şi ALDE. De altfel, PSD a făcut scut pentru apărarea lui Gradea şi când aceasta a fost chemată în Parlament pentru explicaţii privind banii daţi pentru Festivalul Cerbul de Aur sau după ce au apărut înregistrări în care preşedintele director-general jignea un jurnalist pentru faptul că punea întrebări incomode liderilor PSD.  

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite