Surse: Orban l-a taxat pe ministrul Fondurilor Europene după dezvăluirea „Adevărul“ despre cârdăşia cu PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul demis şi desemnat Ludovic Orban
Premierul demis şi desemnat Ludovic Orban

Luni-dimineaţa, într-o şedinţă la Parlament, premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor să fie atenţi la audierile din comisii, în condiţiile în care PSD e pregătit să pună tunurile pe Guvern. ”Domnule Boloş, dumneavoastră nu cred că o să aveţi probleme”, i-a transmis Ludovic Orban ministrului Fondurilor Europene, susţin surse politice. „Adevărul“ a dezvăluit că Marcel Boloş s-a înconjurat de oamenii PSD la minister.

Guvernul Orban a început în forţă prin demiterea politrucilor PSD. Apoi, pe tăcute, a reinstalat camarila social-democrată pe poziţii înalte. Cel mai relevant caz e la Fonduri Europene, unde ministrul PNL Marcel Boloş s-a înconjurat de oamenii PSD. Printre ei se numără: fiul unuia dintre locotenenţii lui Liviu Dragnea, mâna dreaptă a Rovanei Plumb şi o cunoştinţă a lui Ciolacu. În paralel, ministrul îşi pregăteşte transferul la Transporturi. 

OUG pentru propriul interes politic

Guvernul Orban a adoptat pe repede-nainte, în ultima şedinţă înainte să fie trântit prin moţiune de cenzură, cinci OUG-uri cu privire la chestiuni tehnice din domeniul fondurilor europene, susţinute direct de ministrul Marcel Boloş. Europarlamentarul USR Cristian Ghinea a criticat ordonanţele, arătând că au fost „prost gândite“. Ulterior, premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul a întors cele cinci ordonanţe înainte de a fi publicate în Monitorul Oficial. „Tema este mult prea delicată, deja pârâcioşii care fac rău României prin blocarea procesului de absorbţie au început să trimită pâre“, a spus Ludovic Orban în şedinţa de guvern, cu trimitere la Cristian Ghinea. Europarlamentarul USR a răspuns: „E oficial deci, Ludovic Orban i-a omorât OUG-urile lui Boloş şi l-a muştruluit. A inclus şi ceva declaraţie despre pârâcioşii care fac rău României. Aşa zicea şi PSD. În loc să recunoască cinstit că au dat-o în bară şi că am avut dreptate, o dau pe partea de frecat buricul naţionalist“.

Una dintre ordonanţe prevedea comasarea tuturor Autorităţilor de Management al fondurilor europene în subordinea ministerului condus de Marcel Boloş. Practic, programele pe fonduri europene derulate de ministere ca Educaţia, Sănătatea, Munca sau Transporturile urmau să fie aduse sub comanda ministrului Boloş. Cu o excepţie importantă: Ministerul Transporturilor, care, potrivit OUG,  ar fi rămas Autoritate de Management de sine stătătoare.

De ce tocmai Ministerul Transporturilor a fost exceptat de la comasare? Marcel Boloş a fost director pe fonduri europene în Ministerul Transporturilor sub guvernarea Ponta, în perioada 2013-2015. Surse politice susţin pentru „Adevărul“ că Boloş ar vrea să se întoarcă la Ministerul Transporturilor după alegerile anticipate. Aşadar, ca ministru în Guvernul Orban ar fi vrut să gestioneze toată găleata fondurilor europene, cu o excepţie – Ministerul Transporturilor, instituţia unde s-ar fi întors tocmai ca director pe fonduri europene. Pe scurt, ministrul Boloş a lăsat o portiţă deschisă către viitorul director Boloş. 

Boloş, funcţii în guvernele PSD

Până în 2012, Marcel Boloş a fost director în Primăria Oradea. Odată cu guvernarea USL, Boloş e numit secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, condus la acea vreme de Eduard Hellvig, actualul director al SRI. Din 2013, e mutat ca director în Ministerul Transporturilor, unde rezistă până la căderea Guvernului Ponta (noiembrie 2015). În Guvernul Cioloş, Boloş a fost promovat ca secretar de stat la Transporturi, apoi, din ianuarie 2017, devine director al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord Vest.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite