Prima victorie a Opoziţiei. Moţiunea de cenzură nu va mai fi votată sâmbătă. PSD a pierdut oficial majoritatea. Moţiunea va fi citită mâine. Votul final: joia viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD a pierdut oficial majoritatea în Parlament. Calendarul moţiunii a fost respins de plenul reunit al celor două Camere, aşadar moţiunea de cenzură nu va mai fi votată sâmbătă, aşa cum a stabilit iniţial PSD, ci săptămâna viitoare, cum a propus Opoziţia. PSD miza pe faptul că parlamentarii Opoziţiei vor lipsi sâmbătă din Bucureşti, deci moţiunea ar fi avut şanse mai mici să treacă.

UPDATE Victor Ponta: Dacă moţiunea trece, criza se încheie. Trebuie să ne gândim cât mai repede să avem un Guvern. Încă trei deputaţi de la PSD s-au alăturat grupului ProRomânia. Dacă trece moţiunea, se resetează tot jocul: Mircea Diaconu va fi în turul doi. Putem să avem din nou un guvern de centru-stânga. 

UPDATE Ludovic Orban: Opoziţia are majoritate în Parlament. Guvernul Dăncilă este în minoritate. PSD a trebuit să accepte faptul că Opoziţia are majoritate în Parlament. PSD nu a avut încredere să-l lase pe Marcel Ciolacu să conducă şedinţa şi l-a trimis pe soldatul japonez, penibilul Florin Iordache. Pe lângă cele 237 de semnături, mai putem obţine încă 7 voturi în plus la moţiune. 

UPDATE Marcel CIolacu: Mâine citim moţiunea, joia viitoare va fi votul. 

UPDATE Mihai Fifor, secretar general al PSD: Vă spun că avem majoritate şi că nu trece moţiunea. E foarte posibil ca unii să nu fi avut cartele de vot. Au fost 26 de absenţi de la noi, o să discutăm cu ei. 

UPDATE Programul de azi al plenului nu a fost aprobat, aşadar PSD nu mai are majoritate. Programul a fost respins cu 194 de voturi la 181. În condiţiile în care ordinea de zi nu a fost aprobată, moţiunea de cenzură nu va mai fi citită azi în plen. Drept urmare, nici votul final nu mai poate fi programat sâmbătă, aşa cum îşi dorea PSD. Moţiunea va fi votată săptămâna viitoare. 

Jurnalist: A fost primul pas ca Guvernul să plece acasă?

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor: Nu, guvernul va pleca când va trece moţiunea. Matematic, s-a pierdut majoritatea

UPDATE Deputatul PSD Florin Iordache, preşedintele de şedinţă, refuză să supună la vot modificarea programului de lucru al Parlamentului, astfel încât votul moţiunii să fie fixat luni, aşa cum a propus Opoziţia. 

UPDATE Raluca Turcan, liderul de grup al PNL, a propus modificarea programului, adică solicită ca votul să nu fie dat sâmbătă, ci luni, de la ora 16.00. 

Turcan a precizat că niciodată o moţiune nu a fost votată în zile sau sâmbătă. De asemenea, a subliniat că moţiunea are mai mulţi semnatari, şase partide, oameni din Grupul minorităţilor şi aleşi din PSD. Or, la Grupul minorităţilor există decizie care stipulează să nu se voteze moţiuni sâmbătă sau duminică. 

Mai mult, liderul PNL a punctat faptul că PSD recurge la abuz dacă menţine votarea moţiunii pentru sâmbătă. 

UPDATE Ludovic Orban i-a acuzat pe cei din PSD de faptul că recurg la tertipuri pentru a fi siguri că Opoziţia nu are majoritatea în Parlament. „Respingem toate tertipurile jenante şi penibile pe care acest partid le face pentur a-şi bate joc de demersul constituţional al moţiunii de cenzură. În ceea ce ne priveşte pe noi vom apela la toate pârghiile procedurale pentru ca moţ să fie dezbătută şi votată într o zi în care toţi parlamentarii să poată fi prezenţi.  În 30 de ani de parlamentarism eu nu-mi aduc aminte ca vreo moţiune să fi fost programată într-o zi care e liberă, sâmbătă sau duminică”.

***

Opoziţia îşi schimbă strategia după ce conducerea Parlamentului, dominată de aleşii PSD, au decis să pună votul pentru moţiune sâmbătă, ceea ce i-a nemulţumit pe aleşii PNL, USR şi Pro România. 

Prin urmare, Opoziţia s-a gândit la o formă de a contracara decizia luată de PSD. Astfel, deputaţii şi senatorii din Opoziţie iau în calcul ca sâmbătă să vină la Parlament, dar să nu intre în sală, pentru a nu exista cvorum de şedinţă. 

Prin urmare, în urma constatării lipsei de cvorum, ar urma convocarea Birourilor Permanente reunite. Acestea ar urma data în care să fie reprogramată moţiunea de cenzură.

Te-ar putea interesa şi:

Iordache ironizează Opoziţia pe tema moţiunii de cenzură. „Eu înţeleg că este o urgenţă să fie debarcat acest Guvern”. Ce va face PSD în ziua moţiunii

Mihai Fifor iese la atac: Toţi aceşti ipocriţi evită să urgenteze votul. Dreapta nu lucrează în weekend?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite