Surse. De ce nu apare în programul de guvernare al PNL revenirea la alegerea primarilor în două tururi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul propus de Ludovic Orban Foto INQUAM PHOTOS / George Călin
Guvernul propus de Ludovic Orban Foto INQUAM PHOTOS / George Călin

Programul de guvernare al Cabinetului Orban nu menţionează nici măcar o dată prevederea revenirii la alegerea primarilor în două tururi, una din condiţiile invocate pentru susţinerea echipei PNL de către USR, PMP şi ALDE. Surse politice susţin pentru „Adevărul” că eliminarea acestui obiectiv a avut loc pentru a nu pierde susţinerea UDMR, dar schimbarea legislaţiei electorale va avea loc pe cale parlamentară.

USR, PMP şi ALDE le-au cerut lui Ludovic Orban şi conducerii PNL încă din etapa primelor negocieri să-şi asume că va da o ordonanţă sau va sprijini la nivel parlamentar revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Însă programul PNL nu are nici măcar un cuvânt despre acest lucru. Surse politice au declarat pentru „Adevărul” că au preferat să nu pună acest obiectiv în programul de guvernare din două motive: 1.Să nu se înţeleagă că va urma o ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind schimbarea legislaţiei electorale; 2.Pentru a nu strica relaţia cu UDMR, în acest moment unul din cei mai stabili colaboratori pentru susţinerea Guvernului Orban. 

Surse din conducerea PNL susţin că liberalii vor încerca să facă tot ce e posibil pe cale parlamentară pentru trece proiectul privind alegerea primarilor în două tururi, cu toate că PSD şi UDMR, care au majoritatea în Camera Deputaţilor, se opun iniţiativei. „Pe noi ne-ar avantaja foarte mult trecerea la două tururi. Avem aproape 1100 de primari, suntem pe val, iar USR e slab la nivel de localităţi, chiar dacă au primit voturi multe pe marile oraşe”, a declarat un lider al PNL pentru „Adevărul”. 

Pentru a nu risca posibile neînţelegeri cu celelalte formaţiuni ale Opoziţiei, PNL-ul condus de Ludovic Orban va semna cu aceste partide protocoale de colaborare în ceea ce priveşte inclusiv aspectul alegerii primarilor în două tururi. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite