Surse: Neînţelegeri pe tema formei finale a bugetului. Premierul vrea reducerea cheltuielilor, unii dintre miniştri îl ignoră şi pregătesc noi sporuri pentru bugetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu încearcă să găsească soluţii pentru bugetul pe 2021. FOTO Inquam Photos
Premierul Florin Cîţu încearcă să găsească soluţii pentru bugetul pe 2021. FOTO Inquam Photos

Liderii coaliţiei de guvernare au purtat discuţii, luni, pe tema formei de buget pentru 2021. Surse politice susţin că demnitarii aflaţi la guvernare nu găsesc o soluţie pentru a se încadra într-un deficit de 7%, pentru moment, mai ales că sunt puse tot mai multe presiuni pentru creşteri modice de salarii, dar şi pe evitarea eliminării oricăror sporuri ale aparatului bugetar.

Premierul Florin Cîţu a fost destul de evaziv luni dimineaţă în ceea ce priveşte pregătirea Legii bugetului de stat pe 2021. Surse politice susţin că între partenerii din coaliţie sunt mai multe neînţelegeri. Una dintre acestea este cea referitoare la procentul de creştere a pensiilor. În timp ce liberalii ar vrea o creştere de doar 3%, pentru că nu le permite bugetul, USR-PLUS ar vrea ca din septembrie creşterea să fie de peste 5%, cel mai probabil undeva la nivelul de 7-8%. 

De asemenea, cei din coaliţie nu au reuşit să se decidă de unde să mai taie din bani pentru a avea un deficit de 7%. Premierul ar mai vrea să strângă cureaua în ceea ce priveşte sporurile pentru bugetari, susţin surse politice pentru Adevărul, însă partidele ar vrea să nu se umble la acestea şi nici la salarii. 

Chestionat astăzi dacă va fi efectuată o analiză asupra sporurilor bugetarilor, premierul a răspuns: „Nu este finalizată. Se face în paralel cu analiza pe buget, cu bugetul pentru 2021”. Depunerea bugetului în Parlament până pe 4 februarie este pusă sub semnul întrebării în acest moment, deşi aşa era planul iniţial, susţin surse politice.  

În timp ce Florin Cîţu cere disciplină financiară, colegii din coaliţie pregătesc noi sporuri pentru angajaţii lor. De exemplu, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene e pregătit un act normativ prin care angajaţii unei direcţii vor primi un spor de aproape 5.000 de lei lunar. Aproape 4.000 de lei vor primi şi o parte din angajaţii SGG. 

La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat luni, pentru G4Media.ro, că circa 76.000 de angajaţi ai Poliţiei Române primesc din luna ianuarie sporul de titlu de specialist de clasă, care se calculează ca procent din salariul de bază şi este acordat în trei trepte, de 2,5%, 5% şi 7,5%. „Am ajuns la o soluţie cu sindicatele încă din decembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că acest spor a intrat în plată în ianuarie. Este un spor care exista în legislaţie, dar nu fusese acordat până acum, şi noi am reuşit să îl acordăm”, a spus Bode pentru G4Media.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite