Surse: Miniştrii-surpriză din Guvernul Dăncilă. PSD merge şi pe mâna unui tehnocrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă
Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă

Rodica Nassar la Sănătate, Ecaterina Andronescu la Educaţie, Răzvan Cuc la Transporturi şi George Ivaşcu la Cultură sunt noii miniştri pe care îi pregăteşte PSD pentru Guvernul Dăncilă. De asemenea, Sevil Shhaideh ar putea prelua funcţia de secretar general al Guvernului. În rest, ALDE nu schimbă pe nimeni. Decizia oficială va fi anunţată vineri, după Comitetul Executiv al PSD.

Organizaţia PSD Bucureşti, condusă de primarul general Gabriela Firea, o va propune pentru ministerul Educaţiei pe senatoarea Ecaterina Andronescu, care face intens lobby în partid ca să ajungă din nou ministru. Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că nici Liviu Pop nu se lasă uşor dat la o parte şi ţine cu dinţii de funcţie. Cel care va decide va fi liderul PSD Liviu Dragnea. 

Tot organizaţia Bucureşti o va propune şi pe Rodica Nassar pentru Ministerul Sănătăţii, acolo unde urmează să-l înlocuiască pe Florian Bodog, un ministru contestat chiar şi în partid ca urmare a scandalurilor în care a fost implicat. Rodica Nassar este sora primarului Sectorului 2, Mugur Toader.

La Transporturi se întoarce Răzvan Cuc, finul preşdintelui executiv al PSD, Niculae Bădălău. Însă Cuc, care a fost forţat să plece din Guvern de către fostul premier Mihai Tudose, nu mai este în relaţii bune cu Bădălău, ci este susţinut direct de Liviu Dragnea. Cuc îi va lua locul lui Felix Stroe, cel care a fost de partea lui Tudose în disputa cu liderul PSD. 

La Cultură, în locul lui Lucian Romaşcanu, apropiat şi el de tabăra Tudose-Ciolacu, va fi inslatat actorul George Ivaşcu, susţin surse din PSD, managerul Teatrului Metropolis, la rândul său apropiat de Gabriela Firea. Sursele citate susţin că PSD caută un ministru tehnocrat care să gestioneze Centenarul. În cărţi ar mai fi şi fostul ministru PSD al Culturii Ionuţ Vulpescu. 

PSD ar urma să dea doi vicepremieri, Paul Stănescu, care va fi şi ministrul Dezvoltării Regionale,  dar şi pe Rovana Plumb, care ar urma să aibă un rol similar cu cel Marcel Ciolacu în Guvernul Tudose, adică să fie cureaua de trasmisie între Palatul Victoria şi Parlament.

Rovana Plumb, vicepremier fără portofoliu

Dacă se va ajunge la nominalizarea lui Plumb, Liviu Dragnea ar da un dublu semnal. În primul rând, din punct de vedere simbolic i-ar arăta lui Adrian Ţuţuianu, preşedinte al PSD Dâmboviţa, că are loc promovarea unui alt lider din judeţul Dâmbăviţa şi scaunul acestuia ar putea să se clatine. Un al doilea avertisment ar fi pentru preşedintele  Klaus Iohannis, cel care în luna octombrie cerea demiterea din Guvern a persoanelor care au probleme cu justiţia. La acea vreme, DNA ceruse Parlamentului să îi ridice imunitatea Rovanei Plumb pentru a putea fi începută urmărirea penală pentru complicitate la abuz în serviciu „Dosarul Belina“. Plumb şi-a dat demisia din Guvern, dar colegii săi din Parlament au făcut scut pentru a nu-i ridicată imunitatea. Un al treilea vicepremier va fi Graţiela Gavrilescu, deputat al ALDE care va avea şi funcţia de ministru al Mediului.

Numele grele din Guvernul Tudose îşi vor menţine portofoliile. Carmen Dan va rămâne la Interne, Lia Olguţa Vasilescu la Muncă şi Mihai Fifor la Apărare.  Locuri asigurate în echipa Dăncilă au şi Petre Daea (Agricultură), dar şi Victor Negrescu (Afaceri Europene), ultimul fiind unul dintre social-democraţii apropiaţi de Dăncilă, mai ales că înainte de a fi ministru acesta a ocupat funcţia de eurodeputat, la fel ca prim-ministrul desemnat. Printre miniştrii mai puţin vizibil, dar care îşi vor păstra portofoliile sunt Gheorghe Şimon (Economie), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Şova (Comunicaţii), Andreea Păstîrnac (Românii de pretutindeni), dar şi Ilan Laufer (Mediul de Afaceri). De asemenea, Tudorel Toader are şanse mari să rămână ministru al Justiţiei, acesta fiind asumat de organizaţia PSD  Iaşi, deşi nu e membru de partid.

Tăriceanu menţine toată echipa

ALDE a subliniat că nu va ceda niciun minister dintre cele pe care le are. Astfel, pe lângă Graţiela Gavrilescu, ALDE îi va avea ca miniştri pe pe Teodor Meleşcanu (Externe), pe Toma Petcu (Energie) şi pe Viorel Ilie (Relaţia cu Parlamentul). Pe de altă parte, potrivit unor surse politice, ALDE ar vrea ca Ministerul Apelor şi Pădurilor să nu mai fie un minister separat, ci să fie în componenţa MInisterului Mediului. De asemenea, aceleaşi surse au precizat pentru „Adevărul“ că social-democraţii ar vrea să preia şi Ministerul Energiei, dar formaţiunea condusă de Tăriceanu nu va ceda ministerul

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite