Surse. Când mergem la vot pentru locale şi parlamentare. Planul lui Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ludovic Orban ar vrea ca alegerile locale să fie organizate la o distanţă cât mai scurtă de alegerile parlamentare, poate chiar simultan, astfel încât primarii să tragă şi pentru partid, nu doar pentru mandatele lor, susţin surse politice pentru Adevărul. Data scrutinului: finalul de noiembrie sau începutul lunii decembrie. Liberalii se bazează din nou pe parteneriatul cu Klaus Iohannis.

Guvernul Orban a amânat, prin ordonanţă de urgenţă, alegerile locale, care ar fi trebuit să aibă loc la începutul lunii iunie. Motivul: pandemia de coronavirus, care împiedică orice proces electoral. În luna mai, candidaţii nu ar putea să meargă pe străzi pentru a face campanie electorală, iar votanţii ar fi fost reticenţi să meargă la urne, unde ar fi trebuit să intre în contact cu alţi oameni. ”Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine”, arată Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Amânarea alegerilor locale a fost anunţată de vicepremierul Raluca Turcan. ”Este evident că, în această situaţie de criză, nu se pot desfăşura activităţi specifice campanii electorale şi că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Aşadar trei instituţii: Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Ministerul de Interne şi Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei au iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă de prelungire a mandatelor aleşilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”, a anunţat vicepremierul Raluca Turcan. Aşadar, primarii, consilierii locali, preşdinţii de Consilii Judeţene şi consilierii judeţeni vor rămâne în funcţie până când pandemia va trece, iar România va fi din nou în siguranţă din punct de vedere medical.

Potrivit unor surse politice, Guvernul a amânat alegerile locale prin ordonanţă de urgenţă pentru a bloca PSD. Social-democraţii pregăteau un proiect de lege identic, însă liberalii au mutat primii cu ordonanţa de urgenţă, care a intrat în vigoare imediat. Aşadar, PNL şi PSD concurează politic chiar în vremea pandemiei.  

Ce variante are Guvernul

Premierul Ludovic Orban ar vrea ca alegerile locale să fie organizate cât mai aproape de alegerile parlamentare, poate chiar simultan, susţin surse din PNL pentru Adevărul. Scrutinul ar urma să aibă loc la finalul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie, când sunt programate alegerile legislative la termen. ”Ludovic Orban vrea o distanţă cât mai scurtă între alegerile locale şi cele parlamentare. Dacă s-ar putea simultan, cu atât mai bine, dar trebuie să vedem dacă nu sunt probleme de constituţionalitate. Ar mai fi o variantă ca alegerile locale să fie sâmbătă, iar cele parlamentare duminică. Sau la distanţă de o săptămână între ele. Oricum, cele două campanii trebuie să se suprapună”, susţin sursele citate. 

De ce vor liberalii musai alegeri simultane? În acest fel primarii ar fi nevoiţi să tragă şi pentru partid la parlamentare, nu doar pentru ei înşişi, la locale. Pe scurt, PNL ar putea împuşca doi iepuri dintr-o lovitură: ar obţine cel mai mare număr de primari, dar şi majoritate în Parlament. Putere absolută. Scenariul este agreat, pragmatic, şi de PSD, care numără cei mai mulţi aleşi locali în prezent. Chiar dacă partidul condus de Marcel Ciolacu e sub 25% în sondaje, armata social-democrată ar putea duce PSD, printr-o mobilizare exemplară, la aproape 30%, potrivit calculelor făcute în Kiseleff. De altfel, în luna ianuarie, când PSD a bătut palma cu PNL pentru alegeri anticipate, Marcel Ciolacu a pus condiţia ca scrutinul să fie organizat concomitent cu alegerile locale, în luna iunie. Până la urmă, planul a fost dat peste cap de coronavirus.

În campania din toamnă, PNL va avea două mari mesaje: a reuşit să înlăture PSD de la putere şi, prin asumarea guvernării, a scos ţara din criza medicală. În plus, liberalii vor folosi din nou imaginea preşedintelui Klaus Iohannis, şeful statului fiind hotărât să sprijine partidul în campanie cu scopul de a păstra PNL la guvernare pentru următorii patru ani, când se va termina şi domnia sa la Cotroceni.

Liberalii mai au o variantă de lucru. Potrivit surselor citate, dacă sondajele vor plasa partidul la peste 35% în preferinţele electoratului, liberalii ar putea organiza alegri locale în luna octombrie, iar alegeri parlamentare la termen – noiembrie sau decembrie.

Alegeri amânate în toată Europa

Şi alte state şi-au amânat alegerile din cauza pandemiei. Francezii au votat doar în primul tur la locale, apoi Macron a instaurat stare de urgenţă, prin urmare turul final a fost amânat pe termen nelimitat. La fel ca România, Austria şi Marea Britanie au amânat alegerile locale. Cehia -  alegerile parlamentare parţiale. Spania- alegeri regionale în Ţara Bascilor şi Galicia. Elveţia - mai multe alegeri municipale. Germania nu a anulat scrutinul din Bavaria, dar a impus exclusiv votul prin corespondenţă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite