SURSE Ce măsuri pregăteşte Guvernul: creşteri de salarii pentru personalul din sănătate şi educaţie, TVA redus pentru locuinţe, pensiile speciale, îngheţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Cucă şi cei doi vicepremieri, Grindeanu şi Kelemen Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Cucă şi cei doi vicepremieri, Grindeanu şi Kelemen Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul pregăteşte mai multe măsuri referitoare la creşteri de venituri ale unor categorii socio-profesionale, cum sunt cele din sănătate şi educaţie, precum şi salariile poliţiştilor şi militarilor, precum şi TVA redus la 5% pentru diferite tipuri de locuinţe. De asemena, pensiile speciale vor fi îngheţate, susţin surse politice pentru „Adevărul”.

Pe lângă prorogarea pensiilor pentru aleşii locali, toate pensiile speciale vor fi îngheţate. De asemenea, vor fi îngheţate şi indemnizaţiile demnitarilor şi funcţiile asimilate acestora, au declarat surse politice pentru „Adevărul”

Angajaţii din sistemul bugetar ar urma să rămână fără mai multe beneficii, întrucât vor fi îngheţate şi sporurile în sistemul bugetar, orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere şi nu se vor mai acorda premii, decât pentru sportivi şi elevii şi profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiade. 

Doar pentru anumite categorii de personal plătit din fonduri publice, se vor creşte salariile cu o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021. Este vorba de categorii de personal din sistemul de sănătate, sistemul de învăţământ (profesori, personal didactic auxiliar), poliţişti şi militari. 

TVA pentru locuinţele de până la 120 de mp şi cu o valoare maximă de 140 de mii de euro (este vorba doar de achiziţia unei prime locuinţe) va fi de 5%. Aceeaşi cifră e valabilă şi în cazul energiei termice, atât pentru populaţie, cât şi pentru şcoli şi spitale şi alte instituţii publice. O altă măsură este introducerea voucherele de vacanţă pentru anul 2022. 

De asemenea, se instituie stopajul la sursă pentru contribuţiile pentru angajaţi – dacă patronii sau şefii de instituţii găsiţi cu nereguli în urma controalelor nu plătesc aceste contribuţii datorate angajaţilor în termen de 60 de zile atunci riscă deschiderea unui dosar penal, dar şi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, precum factura electronică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite