Surse: Cum i-a convins Dăncilă pe Oprişan şi Bădălău să nu candideze la Congres. Ce condiţii au pus cei doi lideri. PSD, tot mai aproape de Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la o înţelegere în partid: baronii PSD nu vor candida la Congres, pe motiv că e nevoie de un suflu nou în partid, dar vor avea mai multă influenţă în ministere. De asemenea, Dăncilă şi-a cimentat majoritatea în Parlament oferind ALDE funcţia de Avocat al Poporului, iar celor de la ProRomânia un post în conducerea ANRE, dovedind că disputele cu Victor Ponta sunt doar de faţadă.

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, ar fi vrut să candideze pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, în timp ce baronul  PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, şi-ar fi dorit postul de secretar general al partidului, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Premierul Viorica Dăncilă i-a făcut să se răzgândească: Oprişan a obţinut promisiunea că, la remanierea Guvernului de luna viitoare, va primi un minister pentru unul dintre oamenii săi de încredere, în condiţiile în care  actualul preşedinte al CJ Vrancea nu vrea să renunţe la şefia judeţului. Portofoliile vizate de Oprişan sunt Internele şi Dezvoltarea, susţin sursele citate. Carmen Dan, actualul ministru de Interne, fidelă lui Liviu Dragnea până în măduva oaselor, e pe fărăş, în timp ce Daniel Suciu, care ocupă funcţia de ministru al Dezvoltării, va fi ales preşedinte executiv al PSD şi e posibil să renunţe la  postul din Guvern pentru a se dedica partidului. 

Cât despre Niculae Bădălău, liderul PSD Giurgiu e deja ministru al Economiei, deci nu mai râvenşte şi la altă funcţie în Executiv. Însă Bădălău are de tranşat o dispută personală cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, fost membru în organizaţia Giurgiu, care s-a răzvrătit împotriva sa. Dăncilă i-a promis că-l dă afară din Guvern pe Răzvan Cuc, unul dintre protejaţii lui Liviu Dragnea, aflat la al doilea mandat în fruntea Transporturilor în guvernarea PSD-ALDE.

Strânge alianţa cu ALDE şi ProRomânia
Funcţia de Avocat al Poporului va reveni ALDE, potrivit unei înţelegeri dintre Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE o susţine pe Renate Weber pentru postul ocupat acum de Victor Ciorbea. Renate Weber a ratat un nou mandat de europarlamentar, după ce ALDE nu a reuşit să treacă pragul electoral. Opoziţia s-a pus de acord să susţină un singur candidat  pentru funcţia de Avocat al Poporului: Peter Eckstein Kovacs, fost reprezentant al UDMR în Parlament. În ciuda unităţii dreptei, şansele ca Eckstein Kovacs să ajungă Avocat al Poporului sunt infime, în condiţiile în care majoritatea PSD-ALDE a funcţionat perfect la moţiunea de cenzură de săptămâna trecută.

În plus, Viorica Dăncilă şi-a asigurat un sprijin şi mai mare în Parlament, după ce PSD a decis să-l susţină pe Marian Neacşu pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), o sinecură de cel mai înalt nivel. Marian Neacşu a fost secretarul general al PSD şi a trecut la ProRomânia în urma unei dispute cu Liviu Dragnea. Cel care a anunţat că PSD îl va susţine pe Neacşu a fost Marcel Ciolacu, care a ajuns în fruntea Camerei Deputaţilor şi cu voturile ProRomânia, dovadă că legăturile dintre PSD şi partidul lui Victor Ponta sunt trainice, în ciuda afirmaţiilor publice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite