Guvernul a trimis la Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă pentru anticipate. Orban n-a cedat la presiunea PSD şi UDMR: se va vota la orice secţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, premier
Ludovic Orban, premier

Guvernul a trimis vineri la Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate. Documentul conţine şi articolul contestat puternic de PSD şi de UDMR, prin care cetăţenii vor putea vota la alegerile parlamentare la orice secţie de vot, nu doar la adresa din buletin. Dacă prevederea va rămâne în vigoare, UDMR ar putea rata pragul electoral, iar PSD ar putea coborî sub 20%.

În ciuda presiunilor PSD şi UDMR, Guvernul Orban nu a modificat articolul 84 din ordonanţa de urgenţă, care, pentru alegerile parlamentare, permite votul la orice secţie, indiferent de domiciliu. Spre exemplu, dacă o persoană cu buletin de Bucureşti se află în ziua alegerilor anticipate la Braşov, va putea vota la orice secţie, pe liste suplimentare. Numai că va trebui să voteze pentru candidaţii din circumscripţia Braşov, nu Bucureşti, acolo unde locuieşte. Miza acestei prevederi ţinteşte marile centre universitare: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, unde sunt foarte mulţi studenţi fără viză de flotant, aşadar care până acum nu puteau vota la parlamentare. Acestă prevedere le permite dreptul să voteze în oraşul unde studiază, nu unde au domiciliul. PSD şi UDMR sunt dezavantajate de „liberalizarea“ votului, în timp ce PNL şi Alianţa USR-PLUS, preferate de electoratul tânăr, sunt avantajate. 

Captură-foto din OUG obţinută de Adevărul. La finalul textului, vezi întreg documentul trimis spre publicare la Monitorul Oficial. 

Articolul 84

Vicepremierul Raluca Turcan a explicat care au fost motivele care au stat la baza retragerii a 5 dintre cele 25 de ordonanţe de urgenţă date de Guvernul Orban înainte de a fi demis prin moţiune de cenzură. Turcan a spus că ar fi putut apărea un blocaj deoarece după aceste ordonanţe ar fi trebuit ca Guvernul să mai dea altele, or în acest moment nu poate face acest lucru, fiind un Guvern interimar.

Termenul limită pentru data alegerilor anticipate este 28 iunie, a anunţat vicepremierul Raluca Turcan, care a precizat că un calendar realist pentru acestea ar fi între 14 mai şi 28 iunie. Vicepremierul  a spus că alegerile anticipate pot avea loc deodată cu cele locale sau la diferenţă de o zi sau o săptămână.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite