SURSE Guvernul a găsit înlocuitor pentru Arafat, dar încă n-are curaj să-l schimbe. Cine are prima şansă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat FOTO Inquam Photos / Alexandru Prepelita
Raed Arafat FOTO Inquam Photos / Alexandru Prepelita

Radu Zamfir, medicul care a supravieţuit accidentului aviatic din Apuseni, e favorit pentru a-l înlocui pe Raed Arafat în fruntea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), însă liberalii ezită să facă mutarea de teama reacţiilor negative din societate, au precizat surse politice pentru „Adevărul”.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, ar vrea să-l schimbe pe Raed Arafat cu Radu Zamfir, susţin surse din conducerea PNL pentru „Adevărul“. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), condus de Raed Arafat încă din timpul guvernării Ponta, se află în subordinea Ministerului de Interne. Radu Zamfir a făcut parte din echipa medicală care s-a prăbuşit cu avionul în Munţii Apuseni, în urmă cu şase ani.

 În luna decembrie, Marcel Vela, ministrul de Interne, l-a numit pe Zamfir consilier onorific, mutare apreciată de opinia publică. În paralel, medicul ocupă şi funcţia de şef al Agenţiei Naţionale de Transplant. Acum, Marcel Vela ar vrea să-l promoveze în locul lui Arafat, la şefia DSU, tot la presiunea societăţii civile. Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat în toamnă noi imagini cu intervenţia ratată de la Colectiv, acuzându-l pe Raed Arafat că a ţinut probele ascunse. Arafat a negat şi a refuzat să demisioneze. De altfel, medicul Raed Arafat, apropiat de PSD, le-a transmis liberalilor că nu va pleca de bunăvoie din funcţia de secretar de stat în MAI, ci doar prin demitere.

Surse din conducerea PNL susţin pentru „Adevărul“ că părerile sunt împărţite în partid. Pe de o parte, Guvernul ar da o lovitură de imagine prin schimbarea lui Arafat cu Radu Zamfir (foto), care ar pica foarte bine în an electoral. Pe de altă parte, liderii PNL se tem că susţinătorii PSD ar mobiliza proteste împotriva Guvernului Orban dacă Arafat ar fi destituit. „Să nu uităm că Arafat a mai dat jos un Guvern. Iar mulţi dintre cei care azi vor să-l schimbe, atunci erau în stradă în favoarea lui Arafat şi împotriva lui Băsescu“, susţin surse din PNL pentru „Adevărul“.

Imagine indisponibilă

La începutul lui 2012, Traian Băsescu, din postura de preşedinte, a intrat în conflict cu Raed Arafat pe tema intervenţiilor medicale de urgenţă. Conflictul s-a soldat cu demisia Guvernului Boc, hulit de societate ca urmare a tăierilor de salarii şi pensii din 2010.  La acea vreme, printre susţinătorii lui Arafat s-a numărat şi premierul de azi Ludovic Orban. La fel ca în 2012, Raed Arafat are de partea sa Antena 3. „Strict politic, schimbarea lui Arafat ar fi apreciată mai mult de electoratul USR. O mare parte din PNL îl apreciază pe Arafat pentru sistemul SMURD, nu neapărat pentur cariera lui politică“, susţin surse liberale.

Vela şi Arafat, de la bici la zăhărel

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, l-a mustrat public pe Raed Arafat în ultima zi a anului 2019. Într-o videoconferinţă ministrul l-a întrebat pe Arafat de ce nu s-a intervenit mai repede în cazul fetiţei din Vâlcea care a ajuns în comă la spital, după ce tatăul acesteia, beat fiind, s-a răsturnat cu maşina. „Nu ne jucăm cu vieţile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, ce grozav organizăm noi salvarea oamenilor şi sâmbătă era să moară un copil. Din neglijenţă sau proastă organizare, să zic pe româneşte”, a afirmat Vela.

În replică, Raed Arafat a spus că „Era nevoie de piloţi, domnule ministru!”, iar ministrul Vela a răspuns: „Faceţi rost de piloţi!”. De asemenea, Vela l-a întrebat pe Arafat ce a făcut în 20 de ani pentru a face rost de piloţi şi a cerut mai multe persoane capabile să piloteze elicoptere.

În aceeaşi zi, şeful DSU a revenit cu un mesaj în care a comentat discuţia cu Vela. „Eu nu consider că a fost o ceartă în cadrul videoconferintei ci mai mult o situaţie generată din lipsa unor informaţii complete care necesită clarificare”, a precizat Arafat. Ulterior, Vela a îndulcit tonul în ceea ce-l priveşte pe Arafat. Cei doi au ieşit luni într-o conferinţă de presă în care au vorbit de soluţii pentru atragerea de piloţi în sistemul medical.

Cine e Radu Zamfir

Radu Zamfir, este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi chirurgie oncologică şi deţine o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan. De-a lungul carierei sale dedicate activităţii de transplant, medicul a primit mai multe distincţii, printre care şi o diplomă de excelenţă pentru contribuţia deosebită şi implicarea în dezvoltarea activităţii de transplant hepatic în România. Medicul a fost numit la începutul lunii martie în funcţia de şef al Agenţiei Naţionale de Transplant de Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătăţii. Mai mult, Radu Zamfir a fost formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, precum „Educaţia medicilor în domeniul transplantului” şi „Dezvoltarea competenţelor în transplant”, potrivit Hotnews.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite