SURSE Guvernul Ciucă. Ce liberali ar urma să revină în funcţia de ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă şi Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Călin
Nicolae Ciucă şi Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Călin

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier. Liberalul va încerca să conducă un guvern minoritar PNL-UDMR, unde aşteaptă sprijinul fie al USR, fie al PSD. În spatele uşilor închise liberalii deja discută de revenirea în Executiv a unor foşti miniştri, cum sunt cazurile lui Cătălin Predoiu şi Nelu Tătaru.

Consultările de la Palatul Cotroceni de joi au avut un final previzibil, în condiţiile în care liberalii au mers cu varianta Nicolae Ciucă premier. Fost prim-ministru interimar în luna decembrie şi în prezent ministru demis al Apărării, Nicolae Ciucă a fost desemnat de Iohannis pentru formarea unui nou Guvern, în urma unor consultări la care nu a mai existat altă propunere de şef al Guvernului.

„Acum este nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă şi pe români. Această criză a durat deja prea mult. Este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, avem o situaţie dramatică în spitalele din România, iarna bate la uşă, preţurile la energie cresc şi, chiar dacă acum avem soluţii pentru aceste chestiuni, este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluţiile pe care le-am gândit. În acest sens, am fost foarte mulţumit şi bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare. S-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana domnului Nicolae Ciucă”, a fost mesajul şefului statului, care l-a adus la declaraţia de presă şi pe Nicolae Ciucă. De altfel, surse din conducerea PNL susţin pentru „Adevărul” că Iohannis le-a indicat soluţia de premier.

Şedinţă-fulger la PNL

Biroul Politic Naţional al PNL a decis, joi dimineaţă, într-o şedinţă care a durat cinci minute, că Nicolae Ciucă este varianta pentru deblocarea situaţiei. Votul a fost în unanimitate. Cu o zi înainte, prim-vicepreşedinţii Iulian Dumitrescu şi Rareş Bogdan, precum şi secretarul general, Dan Vîlceanu, anunţau că Florin Cîţu e singura soluţie. După vot, aceştia au tăcut mâlc.

Florin Cîţu a subliniat faptul că el l-a propus pe Nicolae Ciucă în şedinţa PNL, dar a refuzat să spună dacă la solicitarea lui Klaus Iohannis. Mai mult, Cîţu a negat că s-ar fi răzgândit privind varianta de premier. De altfel, a plecat foarte repede de la declaraţiile date presei, însă nu înainte de a puncta faptul că PNL vrea un Guvern minoritar alături de UDMR. Prin urmare, USR a fost exclus din calculele politice.

Mesajul UDMR a fost de încurajare a stabilităţii, însă a lăsat de înţeles că Nicolae Ciucă nu este neapărat cea mai bună soluţie, din cauza CV-ului de militar. „Nicolae Ciucă este un militar excepţional, care a muncit şi poate e singurul militar care a lucrat şi a fost în teatrele de război, a condus trupe în teatrele de război şi respect pentru orice militar, din acest punct de vedere, sigur, lucrurile sunt simple şi clare. Pe palierul politic e o problemă, şi acest lucru trebuie spus, mie îmi place să spun lucrurilor pe nume, nu este foarte uzual, în ultima perioadă, 50-60 de ani, în ţările democratice, niciun militar, fost militar, în retragere, nu a condus Guvernul“, a declarat, joi, după consultările de la Cotroceni, Kelemen Hunor.

Moţiunea din primăvară şi USR

Mai mult, liderul UDMR a avertizat că moţiunea de cenzură din prima sesiune parlamentară a lui 2022 va fi un test major pentru Nicolae Ciucă: „Dacă e un guvern minoritar, la un moment dat va apărea o moţiune de cenzură, în sesiunea de primăvară, că în sesiunea de toamnă nu se mai poate, şi acel moment va fi un moment dificil pentru toată lumea”. Întrebat despre refacerea Coaliţiei cu USR, Kelemen Hunor a subliniat că explicaţiile le au cei din PNL.

Dacian Cioloş a anunţat că USR nu va susţine un Guvern minoritar, din care partidul să nu facă parte. Preşedintele USR a subliniat că a fost îndeplinită prima condiţie pentru susţinerea unui nou guvern, adică fără varianta Cîţu, dar a cerut un calendar asumat al reformelor şi să fie chemaţi la guvernare.

Începe competiţia pentru funcţii

Nici nu fusese nominalizat Ciucă premier, că în interiorul PNL au început discuţiile între lideri pentru funcţii, în condiţiile în care posturile de ministru rămase vacante în urma plecării USR trebuie împărţite între PNL şi UDMR. Liberalii vor, din start, să pună oameni la Transporturi şi la Investiţii şi Proiecte Europene, două ministere-cheie, însă încă nu au fost negociate persoanele pentru aceste funcţii.

Surse din partid susţin pentru „Adevărul” că Justiţia va merge tot la PNL, iar două nume sunt vehiculate: deputaţii Cătălin Predoiu şi Cristian Băcanu. Favorit este Predoiu, agreat şi de preşedinte. De asemenea, portofoliul Sănătăţii ar putea fi încredinţat lui Nelu Tătaru, care a mai condus ministerul. Încă nu este clar ce ministere ar urma să primească UDMR, prin redistribuire, însă un portofoliu ar putea fi Cultura, care, deşi are în frunte acum un PNL-ist, ar putea fi cedat.

Deşi este vehiculat la variantă pentru Transporturi Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedinte PNL, acesta nu ar vrea să renunţe la funcţia de preşedinte al CJ Prahova. De asemenea, în cărţi pentru o funcţie ministerială este Robert Sighiartău, însă nu pentru portofoliul Muncii, ci pentru unul dintre cele vacante, adică Economie sau Transporturi. Nu în ultimul rând, scaunul de ministru al Finanţelor nu mai este aşa de sigur pentru Dan Vîlceanu. Nu au probleme în menţinerea pe funcţia Lucian Bode, Sorin Cîmpeanu, Raluca Turcan, Bogdan Aurescu sau Virgil Popescu.

Absenţa lui Florin Cîţu din noua formulă guvernamentală nu este întâmplătoare. Fostul premier ţinteşte funcţia de preşedinte al Senatului. Deşi este ocupată de Anca Dragu, şefa Senatului ar urma să fie îndepărtată din funcţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite