Guvernul a modificat Codurile penale. Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial. O parte îşi face deja efectele, altă parte se aplică peste 10 zile. Oamenii ies din nou în stradă dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a dezincriminat, printr-o Ordonanţă de Urgenţa (OUG) care nu a fost pe ordinea de zi, abuzul în serviciu, infracţiune de care este acuzat, printre mulţi alţi politicieni, şi Liviu Dragnea. OUG a fost publicată în Monitorul Oficial la ora 01.20. Potrivit textului, o parte a ordonanţei îşi face deja efectele, iar o altă parte se va aplica peste 10 zile. 15.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului şi alte câteva mii în ţară.

UPDATE Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal a fost publicată în Monitorul Oficial în jurul orei 01.20. Potrivit textului ordonanţei, o parte a efectelor au intrat deja în vigoare, iar alte prevederi se vor aplica peste 10 zile.  În mod ironic, OUG a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 13. Potrivit unor participanţi la protest, oamenii s-au înţeles să iasă din nou în stradă în această dimineaţă la ora 09.00. 

ordonanta monitor

„A fost o sedinţă de guvern anunţată pentru 19.45. Pe ordinea de zi se aflau doar 3 acte normative. Premierul a prezentat ordinea de zi, s-au citit cele 3 acte normative legate de proiectul de buget, iar miniştrii au fost întrebaţi dacă mai au ceva de spus. Apoi ministrul Justiţiei a anunţat că are alte 3 acte normative şi a început să le citească. În acest timp, secretarii şedinţei de guvern au început să împartă materialele pe masă tuturor miniştrilor din Cabinet. Nu au fost pe ordinea suplimentară aceste acte normative“, a relatat un jurnalist Digi24.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat cele două ordonanţe privind graţierea şi modificările Codului Penal şi a celui de Procedură Penală. Acesta a precizat că nu vor beneficia de graţiere cei condamnaţi pentru fapte de corupţie

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot a CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. ce-al de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor“ a declarat Florin Iordache. 

    

„Am adoptat proiectul de lege privind graţierile. Prioritar pentru noi e recuperarea prejudiciului. Nu intră aici (n.r. la graţiere) violatorii sau criminalii. Cei care beneficiază de condiţii deosebite, câştigă o zi la 10 zile“, a continuat ministrul Justiţiei care a precizat că vor fi construite trei penitenciare: Giurgiu, Deva şi Codlea. 

„Cel de al treilea act normativ pe care l-am adoptat azi este o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 296 - Cod penal şi a Legii 235 - Cod de Procedură Penală. Practic prin această OUG am pus în concordonaţă deciziile CCR, care trebuiau implementate, fie de Guvern, fie de Parlament. Acstea sunt cele trei acte care vizează Justiţia şi pe care am ţinut să vi le prezint”, a mai spus Iordache. 

„La abuz în serviciu, acea plângere prealabilă pe care cetăţenii au invocat-o  a fost eliminată. Cuantumul a rămas în valoare de 200.000 de lei. Ce e sub 200.000, nu e sancţionat penal dar paguba se recuperează“, a mai spus Iordache despre abuzul în serviciu.

Întrebat de aceste modificări şi de anumite aspecte ale ordonanţei privind modificarea Codurilor Penale, Iordache a subliniat: „Legile le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Invit Parlamentul să modifice această ordonanţă în cazul în care vrea“, a spus ministrul Justiţiei. 

„Parlamentul avea posibilitatea şi obligaţia să le facă în 45 de zile şi nu le-a făcut. Oportunitatea am stabilit-o noi“, a precizat Iordache, fiind întrebat de ce nu a mers în Parlament cu un proiect de lege. 

Conferinţă de presă Florin Iordache: 

Reporter: În ce mod modifică această ordonanţă infracţiunea în serviciu? Care e noua definiţie? 

Ministrul Justiţiei: Ceea ce cred eu că e foarte important la abuz în serviciu: acea plângere prealabilă, pe care societatea civilă şi cetăţenii au invocat-o, a fost eliminată. Abuzul în serviciu a fost pus în concordanţă cu decizia CCR. S-au precizat două chestiuni foarte clare: că numai încălcările legii, a ordonanţelor şi a ordonanţelor de urgenţă plus cuantumul acela , pe care noi l-am stabilit. Cuantumul a rămas în valoare de 200.000 de lei.  

Reporter: Ce este sub 200.000 de lei nu mai e sancţionat?

Ministrul Justiţiei: Nu e sancţionat penal. Deci, ce este sub 200.00 lei, paguba se recuperează. Asta ne-a recomandat şi CCR. Ţinând cont de condiţiile agravante aceasta e o limită rezonabilă. Instanţa putea să considere 400.000, 1.000.000 lei. În aceste condiţii am stabilit limita. În opinia publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu. Nu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia Curţii. 

Reporter:În cât timp intră în vigoare ordonanţa?

Ministrul Justiţiei: La publicarea ei în Monitorul Oficial

Reporter: În ce măsură va beneficia Liviu Dragnea de această redefniire a abuzului în serviciu?

Ministrul Justiţiei: Doamnă, atât ordonanţa, cât şi proiectele de legi nu s-au făcut pentru anumiţi oameni politici sau pentru persoane. Sunt făcute pentru infracţiuni, pentru o mai bună clarificare şi pentru punerea în concordanţă cu deciziile Curţii. 

Reporter: Având în vedere că aveţi o largă majoritate în Parlament, de ce nu aţi ales proiect de lege asumat?

Ministrul Justiţiei: Dacă apelaţi la memoria dumneavoastră, acum un an. Ordonanţa 18 a modificat 130 de articole. Am crezut că e oportun şi oprtunitatea  o stabileşte Guvernul pentru a modifica prin OUG. Atât Parlamentul, cât şi Guvernul, nu au pus în timp util în concordanţă (n.r. cu legislaţia) deciziile CCR. 

Reporter: Nu este o justificare?

Ministrul Justiţiei: Justificarea, dacă veţi citi în ceea ce propunem noi. În nota de fundamentare justificăm urgenţa. 

Reporter: În ceea ce priveşte instituţia denunţătorului, ce modificări aţi făcut faţă de proiectul iniţial? 

Ministrul Justiţiei: Şi acolo este făcută o modificare, dar şi o mai mare clarificare în sensul că în şase luni de zile faptele rămân. Aici era problema.Dacă faptele rămân sau nu rămân. Faptele rămân în continuare, însă am precizat cele şase luni. Citiţi textul şi apoi discutăm. 

Reporter: Textul nu e public în momentul de faţă. Şase luni de zile nu e prea puţin?

Ministrul Justiţiei: Legile în această ţară le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul, pe această ordonanţă pe care am iniţiat-o, să o modifice cum crede de cuvinţă. 

Reporter: De ce aţi cerut un aviz de la CSM mâine, dacă aţi dat acum ordonanţa?  

Ministrul Justiţiei: Nu am cerut aviz, vă rog frumos. Faceţi o confuzie. Aviz ar trebui luat numai pentru legile ce vizează Justiţia. E vorba de 304, 305, 317. Aici ne trebuie un punct de vedere. Eu am un punct de vedere al CSM de săptămâna trecută 

Reporter: De ce aţi făcut această mişcare seara, la ora nouă? De ce nu aţi pus proiectele pe ordinea de zi, ci pe ordinea e noapte?

Ministrul Justiţiei Pentru că la această oră a fost şedinţa de Guvern. vreau să vă amintesc că în ordinea de zi erau mai multe proiecte. Eu am venit să prezint pe cele care vizează Justiţia. 

Reporter: Pe ordinea de zi sunt trei proiecte: toate ţin de buget? 

Ministrul Justiţiei: Ordinea de zi a fost suplimentată şi ştiţi foarte bine că Guvernul poate suplimenta ordinea de zi. A fost suplimentată şi cu un proiect de lege care vizează transportul elevilor şi studenţilor. 

Reporter: De ce aţi ales să daţi ordonanţele seara? 

Ministrul Justiţiei: Oportunitatea o stabileşte Guvernul.

Reporter: Favorizarea infractorului se dezincriminează dacă fapta este săvârşită de un membru al familiei sau de un afin până la gradul doi?

Ministrul Justiţiei: Da!

Reporter: Aceasta e o modificare?

Ministrul Justiţiei: Da!

Reporter: De această modificare beneficiază preşedintele partidului, Liviu Dragnea?

Ministrul Justiţiei: Nu este făcută....

Nu contează pentru cine e făcută. V-am întrebat dacă beneficiază de ea?

Nu!

Cum să nu beneficieze?

În momentul de faţă probabil dumneavoastră ştiţi date din dosar. Eu nu ştiu date din dosar. 

Sunt publice! 

Nu m-au interesat datele acestea. Altă întrebare? 

Favorizarea e dezincriminată dacă e vorba de aprobarea sau adoptarea de acte normative?

Da! Este preluat acest articol de la conflictul de interese. Dacă vă uitaţi la alineatul 3. 

Ce avize aţi obţinut pentru OUG? 

la această ordonanţă avem avize de la Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe. 

Atât? Celelate instituţii din domeniul Justiţiei? 

Parchetele aplică legea. legea o face Parlamentul, fie Guvernul. Competenţa lor vizează legile care vizează Justiţia. Repet: 303, 304, 317. 

100.000 de oameni au ieşit zilele trecute în stradă să ceară retragerea acestor ordonanţe: ce mesaj aveţi pentru ei?

Le-am făcut în concordanţă cu deciziile Curţii. Am preluat foarte multe  din observaţiile pe care le-am primit ieri la Ministerul Justiţiei şi vreau să vă spun că foarte multe din observaţii sunt preluate în ordonanţe şi proiectul de lege. 

De ce nu le-aţi trimis în Parlament să le pună în concordanţă?

Parlamentul avea posibilitatea şi obligaţia să le facă în 45 de zile. Nu le-a făcut şi oportunitatea am stabilit-o noi pentru că ne trebuie o legislaţie coerentă.


Decizia Guvernului a stârnit revoltă pe reţelele sociale, sute de persoane ieşind în Piaţa Victoriei din Bucureşti, unde scandează „Hoţii“ şi „Ruşine să vă fie“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite