Surse. Firea s-a contrat cu Ciolacu în şedinţa PSD pe tema stării de alertă. Discurs cinic al primarului general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şedinţa BPN, Gabriela Firea a susţinut că PSD nu trebuie să accepte sub nicio formă prelungirea stării de alertă. În schimb, Marcel Ciolacu a avertizat că partidul ar putea pierde electoral dacă numărul  de noi îmbolnăviri va exploda pe timpul relaxării. Replica Gabrielei Firea: ”Guvernul Orban decontează, nu PSD!”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul. PSD a amânat decizia până luni, tot la presiunea Gabrielei Firea.

În şedinţa Biroului Permanent al PSD, Gabriela Firea a cerut impertativ ca partidul să nu voteze prelungirea stării de alertă, aşa cum cer Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, ci să mizeze pe libertate totală, susţin sursele citate. În replică, Marcel Ciolacu a explicat că PSD nu va vota starea de alertă în forma propusă de Guvern, dar nici nu-şi poate asuma ridicarea tuturor restricţiilor, prin urmare vor fi menţinute măsurile esenţiale de protecţie: obigaţia de a purta mască şi distanţarea socială. ”Ciolacu a spus că e o situaţie riscantă: în cazul în care numărul de cazuri va creşte, PNL va arunca vina pe noi. Practic, PSD va fi perceput ca partidul care a votat împotriva sănătăţii românilor şi va deconta electoral. Nu ne putem juca cu viaţa oamenilor. În schimb, Gabriela Firea, pe un ton foarte agresiv, a spus că PNL va deconta tot, nu PSD. Discursul său cinic i-a şocat pe unii colegi. Firea a repetat că Guvernul va fi de vină în cazul în care pandemia revine”, susţin pentru Adevărul surse participante la discuţie.

În urma disputei dintre Marcel Ciolacu şi Gabriela Firea, mai mulţi lideri PSD au luat cuvântul şi l-au susţinut pe preşedintele interimar al partidului. În replică, Firea a cerut ca decizia privind poziţionarea PSD pe tema prelungirii stării de alertă să nu fie tranşată de BPN, ci de un for superior: Comitetul Executiv.

”Atunci de ce mai avem BPN?”, a întrebat Ciolacu, potrivit surselor citate. Până la urmă, Firea s-a impus. Luni, liderii social-democraţi se vor reuni în CEX pentru a stabili dacă PSD va respinge total hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă sau dacă o va modifica în Parlament, astfel încât să rămână doar câteva restricţii. ”Şedinţa va fi tensionată: majoritatea e pro-Ciolacu, dar sunt mulţi lideri care vor mesaje mai radicale, care cer ridicarea tuturor restricţiilor, aşa cum propune Firea”, susţine unul dintre vicepreşedinţii PSD.

Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu ar fi de acord ca starea de alertă să fie prelungită doar cu 15 zile, plus câteva condiţii pe care Guvernul Orban trebuie să le respecte. ”Redeschiderea spitalelor pentru bolile cronice, redeschiderea spitalelor suport COVID care nu au avut niciun fel de pacient în ultimele 30 de zile, exclus continuarea procedurii de achiziţii publice fără licitaţie sau angajări privind derogare de la lege. În schimb, considerăm pentru încă o perioadă limitată obligativitatea purtării de măşti în spaţii închise, cu respectarea limitării persoanelor pentru evenimente şi, nu în ultimul rând, distanţarea socială”, a spus Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite