Surse. Cine e noul favorit pentru funcţia de comisar european al României, după ce Macron a ucis cota de gen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan (dreapta) are cele mai mari şanse să obţină funcţia de comisar european
Siegfried Mureşan (dreapta) are cele mai mari şanse să obţină funcţia de comisar european

Decizia lui Emmanuel Macron de a nominaliza un bărbat pentru funcţia de comisar european a omorât cota de gen dorită de Ursula von der Leyen, preşedintele CE. România nu mai e obligată să propună acum o femeie, pentru că oricum nu s-ar mai obţine egalitate de gen, susţin surse de la Bruxelles pentru Adevărul.

Astfel, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan e favorit pentru postul de comisar european. Adina Vălean e rezervă.

Comisia Europeană nu mai poate bifa egalitatea de gen, după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a desemnat un bărbat - Thierry Breton -  pentru un portofoliu european cu greutate, care acoperă piaţa internă, politica industrială şi colaborarea în industria de apărare. Iniţial, Macron o desemnase pe Sylvie Goulard, însă propunerea a picat în Parlamentul European, la fel ca Rovana Plumb. 

Chiar dacă România va propune o nouă femeie, tot nu s-ar ajunge la paritate: în acest moment, pentru cele 27 de portofolii, sunt 11 femei care au trecut de audieri şi 13 bărbaţi. Franţa şi Ungaria, state cu candidaţi respinşi în primă fază, au propus, din a doua încercare, bărbaţi, iar România încă aşteaptă instalarea unui nou guvern. 
”Prin desemnarea lui Breton, egalitatea de gen a fost omorâtă oficial de Macron. Acum, ceea ce i s-a permis Franţei trebuie să i se permită şi României, altfel spus, nici Guvernul de la Bucureşti nu mai e obligat să vină cu o nouă femeie, după eşecul Plumb”, susţin surse europene pentru Adevarul.

În aceste condiţii, favorit pentru funcţia de comisar european devine Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL şi vicepreşedintele grupului PPE din Parlamentul European, susţin surse din conducerea PNL pentru Adevărul. ”Important e ca România să vină cu un candidat care să treacă fără emoţii de audierile din Parlamentul European. După decizia Franţei de a înlocui o femei cu un bărăbat, nu mai contează genul. Dacă Franţa ar fi venit tot cu o femeie, atunci şi România ar fi fost presată să respecte cota de gen. Oricum, vom avea Comisie Europeană cu cele mai multe femei din istorie”, susţin sursele citate.

Siegfried Mureşan FOTO Adevărul / Eduard Enea 

Imagine indisponibilă

Actuala Comisiei, condusă de Jean-Claude Juncker, este compusă din 19 bărbaţi şi 9 femei ( 28 de portofolii, incluzând şi Marea Britanie). Noul Executiv european ar număra 11 femei şi 16 bărbaţi, dacă România va propune tot un bărbat.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi la Helsinki, Ursula von der Leyen şi-a nuanţat pentru prima dată discursul referitor la cota de gen. Şefa CE nu a mai vorbit despre paritate, ci despre ”cea mai mare proporţie de femei avută vreodată” de un executiv al UE. În plus, e pentru prima data în istorie când Comisia Europeană va fi condusă de o femeie.

Există vreun risc ca noua Comisie Europeană să nu treacă de votul Parlamentului din cauza cotei de gen? ”Niciunul. Să nu uităm că, iniţial, preşedinta CE a venit cu o listă paritară, însă Parlamentul European a respins două femei. În plus, Ursula von der Leyen e din familia PPE, deci grupul PPE o va susţine total. Grupul Renew nu are cum să reproşeze nerespectarea cotei de gen, din moment ce însuşi Macron a propus un bărbat în loc de o femeie, iar socialiştii vor vota favorabil, pentru că au obţinut o funcţie importantă: Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, portofolul care i-a revenit lui Joseph Borrell”, explică unul dintre europarlamentarii români pentru Adevarul. 

Siegfried Mureşan aşteaptă votul de la Bucureşti

Ca să ajungă comisar european, liberalul Sigfried Mureşan depinde total de instalarea Guvernului Orban. În cazul în care noul executiv trece de votul Parlamentului, Mureşan este favorit pentru desemnare, în condiţiile în care se bazează pe susţinerea liderului PNL Ludovic Orban, dar şi pe sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis. Deocamdată, României îi revin Transporturile, însă decizia nu e bătută în cuie. În cazul în care Ludovic Orban ajunge la Palatul Victoria, România ar putea face schimb de portofolii cu Ungaria. ”Va urma o negociere în trei: Ursula von der Leyen, Viktor Orban şi Ludovic Orban. România ar putea prelua portofoliul Extinderii, iar Ungaria – Transporturile. Ar fi oarecum nefiresc ca guvernul maghiar să primească Extindnerea UE în condiţiile în care Viktor Orban a ridicat garduri la graniţe împotriva migranţilor”, susţin sursele citate.

Ludovic Orban are şi o varianta de rezervă, în cazul în care Ursula von der Leyen cere neapărat o femeie din partea României: Adina Vălean, europarlamentar PNL, soţia lui Crin Antonescu, susţin surse liberale pentru Adevarul.

adina valean

Ce se întâmplă dacă Guvernul PNL cade în Parlament? Va urma o negociere între preşedintele Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă şi Ursula von der Leyen pentru o soluţie de compromis. Noua Comisie Europeană îşi va începe mandatul la 1 decembrie, deci şefa CE va mai aştepta propunerea României cel mult două săptămâni, susţin sursele citate.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite