Surse: Dragnea unelteşte mazilirea Gabrielei Firea. Cine se „încălzeşte“ pentru şefia PSD Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD pregăteşte terenul pentru schimbarea Gabrielei Firea de la şefia organizaţiei Bucureşti, cea mai importantă filială a partidului. Favoriţii lui Dragnea sunt doi primari de sectoare, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea vrea să o înlăture pe Gabriela Firea de la şefia organizaţiei Bucureşti, după ce primarul Capitalei i-a cerut demisia din fruntea partidului. Surse din conducerea PSD au dezvăluit pentru „Adevărul“ că în ultimele zile Dragnea a purtat mai multe discuţii cu primarii de sectoare pentru a calcula exact cum o poate răsturna pe Firea. PSD Bucureşti este privită ca filială-simbol în partid, după ce la alegerile locale din 2016 social-democraţii au reuşit să câştige, în premieră, Primăria Capitalei, dar şi cele şase primării de sector.

Favoritul lui Dragnea pentru şefia organizaţiei Bucureşti este primarul Sectorului 5 Daniel Florea, pe care el personal l-a aruncat în lupta cu Marian Vanghelie din 2016. Numai că Firea nu e chiar uşor de învins.

Principalul sprijin pentru primarul Capitalei vine din partea naşului său, Robert Negoiţă, edilul Sectorului 3, cel care controlează, din umbră, organizaţia Bucureşti. De altfel, Negoiţă a fost preşedintele PSD Bucureşti până în februarie 2016, când a fost dat jos de Dragnea tocmai pentru că avea prea multă putere. Însă Negoiţă a impus-o atunci pe Gabriela Firea, iar Dragnea a acceptat compromisul pentru că se apropiau alegerile locale şi voia linişte în partid. 

În afară de Negoiţă, restul primarilor PSD joacă la două capete, susţin surse din conducerea partidului. Spre exemplu, Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, are, aparent, o relaţie foarte bună cu Firea, dar nu-i iese din cuvânt lui Dragnea. Sursele citate susţin că Dan Tudorache se află pe lista scurtă a liderului PSD pentru funcţia de şef pe Bucureşti. În luna iulie, când Firea şi-a prezentat bilanţul de doi ani ca primar general,  Dan Tudorache a luat-o peste picior. „Se poartă filmuleţele de bilanţ ale primarilor bucureşteni“, a scris Tudorache pe Facebook. Firea suspectează că în spatele atacului a fost, de fapt,  Liviu Dragnea.  O situaţie identică este şi la Sectorul 6. Primarul Gabriel Mutu se afişează cu Gabriela Firea la toate activităţile, însă tot pe Dragnea îl ştie de şef.

„Orice orchestră are un singur dirijor“

„Sectoarele 2 şi 4 nu prea contează în aceste calcule. Dacă Dragnea se bazează pe voturile aduse de Tudorache, Mutu şi Daniel Florea, meciul e jucat, Firea nu are şanse“, susţin sursele social-democrate.  Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, şi-a arătat deja susţinerea pentru Dragnea. „Consider că preşedintele (partidului - n.r.) este o instituţie care trebuie respectată şi susţinută. Orice orchestră are un singur dirijor!“, a spus Băluţă pentru DC News.

Organizaţia PSD Sector 2 este condusă de Rodica Nassar, sora primarului Mugur Toader. În iarnă, Nassar a fost susţinută de Firea pentru funcţia de ministru al Sănătăţii în Guvernul Dăncilă, însă Dragnea a refuzat. 

Şerban Nicolae, pe lista scurtă

Liviu Dragnea a discutat şi cu liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, despre şefia organizaţiei Bucureşti. Problema e că Şerban Nicolae nu-i este suficient de fidel lui Liviu Dragnea. „Cine-i va lua locul lui Firea trebuie să nu-i iasă din cuvânt lui Dragnea şi să nu aibă gânduri de mărire, să nu râvnească la funcţii mai înalte. Oricum, nu se vor înghesui mulţi, căci influenţa tandemului Firea-Negoiţă va rămâne însemnată “, susţine unul dintre vicepreşdinţii PSD pentru „Adevărul“. 

Cei 24 de consilieri generali ai PSD, scrisoare de susţinere pentru Firea

Cei 24 de consilieri generali PSD o susţin pe Gabriela Firea în disputa cu Liviu Dragnea. „Doamna primar general se poate baza pe voturile noastre, ca şi până acum, pentru toate proiectele benefice pentru oraşul nostru şi pentru locuitorii săi“, se arată în scrisoarea consilierilor PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite