Surse: Dragnea o presează pe Dăncilă să accepte restructurarea Guvernului. Cum ar putea pierde PSD puterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnnea. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnnea. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PSD Liviu Dragnea pune zilnic presiune pe Viorica Dăncilă să accepte varianta restructurării Guvernului. Miza: numirea lui Eugen Nicolicea la Ministerul Justiţiei, susţin surse politice pentru Adevărul. Însă un nou vot în Parlament ar putea duce la trântirea Guvernului PSD, în condiţiile în care majoritatea parlamentară va fi şi mai şubredă după alegerile din 26 mai. Viorica Dăncilă rezistă, deocamdată.

Liviu Dragnea încearcă din răsputeri să o convingă pe Viorica Dăncilă să recurgă la varianta restructurării Guvernului, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a refuzat  să-l numească pe Eugen Nicolicea, unul dintre oamenii săi fideli, ministru al Justiţiei, susţin sursele citate. Argumentul lui Dragnea: PSD a dovedit că are majoritate în Parlament la modificarea Codurilor penale şi la numirea judecătorilor CCR. Premierul nu a acceptat „oferta“ liderului PSD, pe motiv că un vot pentru restructurarea Guvernului este mult mai riscant.

În primul rând, majoritatea PSD-ALDE din Parlament este oricum şubredă. Codurile penale au trecut cu sprjinul UDMR, iar la numirea noilor judecători CCR au contribuit minorităţile naţionale şi haosul Opoziţiei, care nu a reuşit să vină cu o propunere comună.

Un vot pentru restructurarea Guvernului poate fi programat abia după alegerile europarlamentare, căci senatorii şi deputaţii PSD nu mai pot fi mobilizaţi pentru un vot în Parlament în ultima săptămână de campanie electorală. Potrivit tuturor sondajelor, PSD va scoate un rezultat considerabil mai mic la scrutinul european comparativ cu alegerile parlamentare. PSD e cotat în intervalul  25% - 32%, în condiţiile în care în decembrie 2016 a obţinut peste 45%. Un scor de 30% obţinut de PSD la alegerile europarlamentare va genera o resetare a majorităţii parlamentare: mai mulţi deputaţi PSD sunt deja cu bagajele făcute şi vor trece la Pro România, partidul lui Victor Ponta, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Raţionamentul e umătorul: prăbuşirea electorală a PSD  nu le mai poate asigura un nou mandat în Parlament, aşadar se reorientează către un partid în ascensiune, condus de fostul lor coleg, Ponta. 

Un vot pentru restructurarea Guvernului ar fi ocazia perfectă pentru răzvrătiţii din PSD să părăsească partidul, deci să pună umărul decisiv la dinamitarea coaliţiei PSD-ALDE. În cazul în care restructurarea Guvernului nu ar trece de Parlament, Executivul Dăncilă nu ar fi automat demis, însă  votul ar confirma că PSD nu mai are majoritate. O moţiune de cenzură ar duce imediat la trântirea Guvernului, deci PSD ar pierde Puterea chiar pe mâna lui Liviu Dragnea.

Dragnea, salvat. Baronii, cu buza umflată

De ce insistă liderul PSD cu varianta restructurării Guvernului? Dragnea îşi doreşte un ministru al Justiţiei pe care să-l poate controla. PSD a modificat Codurile penale în Parlament cu scopul de a-l salva pe Dragnea de problemele penale, însă legile sunt abia pe masa CCR, apoi vor merge la Cotroceni pentru promulgare. Cum procesul lui Dragnea în dosarul anagajărilor fictive de la Protecţia copilului Teleorman se apropie de final, liderul PSD ar putea avea nevoie de ultma soluţie salvatoare: ordonanţa de urgenţă. Dragnea este condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în primă instanţă, iar luni, pe 20 mai, ar trebuie să fie ultimul termen din apel, la Curtea Supremă. Însă e foarte puţin probabil ca liderul PSD să primească luni şi condamnarea. De obicei, instanţa rămâne în pronuţare pentru o dată ulterioară. Aşadar, dacă până atunci modificările la Codurile penale nu intră în vigoare, Dragnea mai rămâne cu o singură şansă: ordonanţa de urgenţă.

Fără un ministru al Justiţiei fidel, proiectul de OUG nu poate ajunge pe masa premierului. Concluzia: Dragnea are nevoie de Eugen Nicolicea la Justiţie, iar singura pârghie de a-l propulsa în Executiv rămâne procedura restructurării, care l-ar obliga pe şeful statului să accepte schimbările în Guvern operate de PSD.

Ordonanţa de urgenţă pe Codurile penale ar confirma faptul că Liviu Dragnea  a mizat pe salvarea individuală, în detrimentul liderilor PSD, care aşteaptă şi azi amnistia şi graţierea, deci salvarea colectivă. De altfel, baronii PSD îl suspectează de anul trecut pe Dragnea că i-a dus de nas, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite