Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, noile propuneri pentru Dezvoltare şi Transporturi. Dragnea: Iohannis e în stare de orice. Stănescu să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici sunt noile propuneri PSD pentru Ministerul Dezvoltării şi pentru Ministerul Transporturilor. Cei doi au fost votaţi în unanimitate în CEX. Liderul PSD Liviu Dragnea se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să accepte noile propuneri ale PSD. În caz contrar, Guvernul va sesiza CCR, susţin surse politice pentru Adevărul.

UPDATE Şedinţa PSD s-a terminat.

Jurnalist: Cum explicaţi faput că Lia Olguţa Vasilescu are competenţe pentru trei ministere?

Dăncilă: Am observat faptul că nu contează ce cred eu, am văzut că acest lucru este hotărât de preşedintele României, ceea ce nu mi se pare corect. Consider că Lia Olguţa Vasilescu este competentă pentru a ocupa mai multe portofolii, nu în acelaşi timp. Dacă nici un fost primar nu este calificat pentru postul de ministru al Dezvoltării, cine mai e calificat?

De ce nu a rămas Olguţa Vasilescu la Ministerul Muncii?

Lia Olguţa Vasilescu: La Ministerul Muncii, în proporţie de 97% sunt realizate măsurile din programul de guvernare. Legea pensiilor se dezbate în Parlament. Puteam să merg cu experienţa de la Ministerul Muncii la alt minister. Cât am fost primar, mai mult de jumătate din timp l-am petrecut în şantiere. Aveam foarte multe priorităţi la Transporturi: autostrăzile. 

Domnule Dragnea, le spuneaţi colegilor că Lia Olguţa Vasilescu ar putea fi respinsă din nou. Mai aveaţi vreo temere?

Dragnea: Ne-am obişnuit cu domnul Iohannis să fie în stare să facă orice. Ar fi o încălcare flagrantă a Constituţiei. 

Mai trimiteţi încă o dată deciziile de revocare la Cotroceni?

Dăncilă: Am trimis deja deciziile de revocare pentru cei doi miniştri. Nu mai trimit încă o dată. Eu sper ca domnul preşedinte să facă aceste numiri. Am intrat în linie dreaptă pentru preluarea preşedinţiei UE. 

Dacă preşedintele Iohannis se opune numirii, e caz de suspendare?

Dragnea: În cazul în care preşedintele va sări iar cu picioarele pe Constituţie o să ne întâlnim şi o să stabilim ce facem. E o situaţie nedorită de noi. 

Cum comentaţi declaraţiile lui Ilan Laufer?

Dragnea: Mă delimitez de ele. Mult prea avântate. Nu sunt declaraţii care angajează PSD. 

V-aţi consultat înainte?

Dragnea: Am discutat în CEX ca domnul Ilan să facă un comunicat de presă. Ilan Laufer nu este un infractor, este un om foarte bine pregătit. 

Codrin Ştefănescu i-a scris textul?

Dragnea: Nu este adevărat. 

Olguţa Vasilescu va reprezenta un pericol în interiorul PSD?

Dragnea: Orice femeie din interiorul PSD reprezintă un pericol pentru orice bărbat din PSD. Reprezintă un pericol pentru poziţia mea în partid cei care sunt în diverse instituţii şi care au făcut o organizaţie subterană şi cu care ne batem. 

Aţi discutat în CEX ca cei doi miniştri să demisioneze?

Dragnea: Da. CEX-ul aşteaptă demisiile celor doi, care azi nu au fost în sală. 

Aţi primit invitaţii de la Iohannis pentru 1 Decembrie?

Dăncilă: Da, am primit invitaţie, Voi participa. Este an Centenar, arat respectul pentru Marea Unire. 

De ce v-aţi abţinut plecării lui Paul Sănescu din Guvern?

Dăncilă: Aceasta a fost opţiunea mea. Eu trebuie să respect votul CEX. S-a luat această hotărâre. 

Cum aţi votat în cazul domuluI Stănescu?

Olguţa Vasilescu: Am votat împotriva domnului Stănescu. Am spus că regret că fac acest lucru. Şi azi am votat pentru cererea demisiei lui Paul Stănescu. 

De ce aţi refuzat iniţial propunerea să mergeţi la Transporturi?

Drăghici: Nu a fost un refuz. Am aşteptat să văd dacă în CEX există o majoritate largă în acest sens.

În presă a apărut o anchetă că aţi folosit banii partidului în sens propriu. 

Drăghici: Site-ul respectiv ( newsweek.ro) a fost notificat să scoată articolele defăimătoare. În cazul că până la ora 24.00 nu se întâmplă acest lucru voi acţiona site-ul în judecată. 

UPDATE Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici au fost votaţi în unanimitate pentru Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor. 

UPDATE A început CEX-ul PSD. 

UPDATE Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, participă şi el la şedinţa PSD. 

UPDATE Liviu Dragnea şi Olguţa Vasilescu au venit împreună la şedinţa CEX. Liderul PSD a anunţat, succint, că o susţine pe Lia Olguţa Vasilescu. 

***

În şedinţa CEX de azi, liderii PSD vor stabili cele două propuneri pentru Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor. Surse din conducerea partidului susţin că Liviu Dragnea nu o vrea pe Olguţa Vasilescu la Dezvoltare, ca să nu prindă mai multă putere în partid. De altfel, Olguţa Vasilescu a trimis o săgeată către Liviu Dragnea. „Au fost mulţi colegi de-ai mei care au zis că era mult mai bine să merg de la început la Dezvoltare“, a spus Olguţa Vasilescu. Sursele citate susţin că Dragnea s-a opus vehement ca Olguţa Vasilescu să treacă de la Muncă la Dezvoltare, oferindu-i Ministerul Transporturilor. Acum, singura şansa ca fostul ministru al Muncii să rămână în Guvern e Ministerul Dezvoltării, acolo unde preşedintele Klaus Iohannis nu mai poate refuza a doua propunere, după ce l-a respins pe Ilan Laufer.

Nici Mircea Drăghici, trezorierul PSD, nu e sigur că va ajunge la Ministerul Transportuilror, susţin sursele citate.

Alte două decapitări

Ion Mocioalcă şi Ciprian Pandea au semnat scrisoarea anti-Dragnea şi vor fi schimbaţi de la şefia organizaţiilor Caraş-Severin şi Călăraşi. Surse politice susţin că, în locul lui Ion Mocioalcă, Liviu Dragnea o va instala pe tânăra deputată Luminiţa Jivan. „Dragnea şi Mocioalcă s-au înjurat la Parlament zilele trecute“, susţin sursele citate. Codrin Ştefănescu, unul dintre apropiaţii lui Dragnea, i-a contactat pe mai mulţi primari şi consilieri locali din Caraş, spunându-le că Luminţa Jivan va fi noua şefă a organizaţiei. „În momentul în care PRM încearcă să rezolve problemele din PSD Caraş-Severin, chiar mi se pare prea mult“, a răspuns Ion Mocioalcă, potrivit presei locale, aluzie la faptul că Ştefănescu a trecut şi prin partidul lui Vadim Tudor.

În afară de Mocioalcă şi Pandea, Aladin Georgescu din Mehedinţi e şi el pe făraş. Liviu Dragnea insistă ca deputatul PSD Alina Teiş să preia organizaţia. Teiş i-a transmis un omagiu şefului său de partid, cu ocazia zilei de naştere, exact ca în Epoca de Aur. „Să nu vă lăsaţi înfrânt niciodată, pentru că Dumnezeu vă deschide în fiecare zi, noi căi pline de lumină! De un an,de când sunt în Parlament,cuvintele şi sfaturile dumneavoastră mi-au înflorit sufletul! “, a fost mesajul Alinei Teiş pentru şeful său de partid.

Dovadă. Cine sunt cei 24 de lideri PSD care au semnat scrisoarea anti-Dragnea. Şase au fost executaţi, doi au fost promovaţi. Fifor, printre pucişti

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite